“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

Asanović kupio braniteljsku povlasticu za uvoz auta bez carine

Posted by on velj. 27th, 2016 and filed under BRANITELJI, VIJESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Aljosa Asanovic

Asanović i Škopljanac trebali su platiti 351.146,07 kuna carinu, PDV i kamate za Touareg. Škopljanac kaže da s autom nije imao veze

 

Aljoša Asanović izgubio je spor na Općinskom sudu u Splitu u tužbi protiv Lovre Škopljanca iz Kaštel Gomilice kojeg je tužio za iznos od 186.398,93 kune s kamatama od 2010. godine. Sutkinja Ana Marović u srijedu je donijela presudu kojom je odbila Asanovića i uz to naložila da bivši nogometaš tuženiku plati i troškove parničnog postupka od 22.500 kuna. Riječ je o carini za automobil VW Touareg koju su, prema rješenju Ministarstva financija, Asanović i Škopljanac trebali solidarno platiti u iznosu od 351.146,07 kuna. Asanović je namirio cjelokupan iznos s kamatama te je sudskim putem tražio da mu Škopljanac plati polovicu i pripadajuće kamate.

Međutim, Lovro Škopljanac na sudu je rekao kako je Asanoviću za 1200 eura prodao braniteljsku povlasticu za uvoz automobila bez carine, na koju je imao pravo kao dijete poginulog hrvatskog branitelja te da je to jedina njegova veza s Touaregom.

– Nikada nisam to vozilo posjedovao, koristio ni registrirao niti me itko ikada vidio da njime upravljam. U to vrijeme živio sam u neimaštini i bio primoran prodati povlasticu za uvoz automobila, što je tada bila uobičajena pojava – da je branitelji koji nisu u mogućnosti iskoristiti povlasticu te kupiti automobil prodaju – ispričao je Škopljanac, koji je povlasticu prodao kao 21-godišnjak bez novca i položenog vozačkog ispita. Kod javnog bilježnika ovjerio je punomoć zahvaljujući kojoj je Asanović vozio skupocjeni automobil uvezen na Škopljančevo ime bez plaćanja carine.

VW Tuareg uvezen je 19. siječnja 2005., a Škopljanac je već sutradan ovlastio Asanovića da umjesto njega upravlja vozilom u zemlji i inozemstvu te obavlja sve poslove vezane uz auto. Ne samo to, utvrdili su i da u slučaju Škopljančeve smrti vozilo pripada Asanoviću. Međutim, tri godine kasnije Odjel za nadzor Carinarnice u Splitu proveo je inspekcijski nadzor u kojem je utvrđeno da je Aljoša Asanović stvarno platio, uvezao i koristi sporni automobil, a da ga je Škopljanac samo formalno uvezao te je u siječnju 2008. doneseno rješenje kojim se obojica obvezuju solidarno platiti 351.146,07 kuna.

Što se tiče pravomoćnog rješenja Carinske uprave o obvezi solidarnog podmirenja dugovanja, Škopljanac tvrdi kako mu je Asanović kazao da se ne treba brinuti, da će podmiriti sve troškove jer je vozilo u konačnici njegovo te da su imali usmeni dogovor kako ga neće teretiti za te troškove. To su pred sudom posvjedočili njegova sestra i zet, a Aljoša Asanović nije htio dati svoj iskaz i svjedočiti.

IZVOR

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH