“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

DOMAĆE JE DOMAĆE: ZBOG ‘BIJELOG ZLATA’ OSMIJEH IM NE SILAZI S LICA: ‘Ovo je brend, to Europa traži’

Posted by on svi. 26th, 2016 and filed under ĐURĐEVAC, GOSPODARSTVO, VIJESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

kamilica - djurok.comU Podravini cvjeta novi biznis, proizvodnja i prodaja kamilice. Tamošnji žitelji vrlo su zadovoljni, urod je odličan, a ulaganja su bila mala. Zaradi se vesele, jer kažu, njihov proizvod zemlje Europske unije itekako žele.

U Podravini padaju prvi otkosi bijeloga zlata, kako tamošnji proizvođači nazivaju kamilicu. Zadovoljni su rezultatima svog rada, tvrde da je urod odličan. S berbom su počeli ranije, a nikad nije dulje trajala, piše Dnevnik.hr.

“Kamilica je brend, svaka čast našim prijateljima dolje i mandarinama, ali to je tretirano. Ovo je ekološki, to Europa traži”, komentira Mladen Dijaković iz Pitomače koji 95 posto svog uroda izveze u zemlje Europske unije.

Proizvođači mogu biti zadovoljni i prodajom i cijenom, ali i poticajima. Grad Đurđevac ih potiče s tisuću kuna, država s 2200 kuna, a EU za ekološku proizvodnju izdvaja 350 eura. Gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković ističe kako im je cilj promijeniti proizvodnju tog kraja te kukuruz i pšenicu zamijeniti kamilicom. Ona, dodaje, uz mala ulaganja donosi veliki profit.

“Osim čajeva, što je standardno, mogu se raditi kreme, masti, tržišna ulja”, rekao je Mladen dodajući kako je to jedna od profitabilnijih proizvodnji u Hrvatskoj.

Od najvećih problema izdvaja nepravilnu primjenu pesticida. Kaže da je kamilica koju prodaje ekološka, a na susjednim poljima koriste se pesticidi te ako ti pesticidi dođu u dodir s kamilicom, on je više ne može izvesti u pojedine zemlje Europske unije.

IZVORNO

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH