“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

HAKERI SRUŠILI I HRVATSKU POLICIJU? Svaki korisnik internet može biti zaražen

Posted by on svi. 15th, 2017 and filed under Crna kronika, VIJESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Iz MUP-a su potvrdili da su imali smetnje u internetskom sustavu, a čitateljica tvrdi da nije mogla registrirati auto. Je li riječ o napadu virusom Wannacry, nije poznato

Riječ je o specifičnom virusu. Bilo tko spojen na internet može biti zaražen. Korisnik čak ništa ne treba kliknuti da bi se zarazio, objašnjava docent Stjepan Groš sa zagrebačkog Fakulteta elektronike i računarstva.

Od petka internetom kruži virus Wannacry, koji napada računalne sustave diljem svijeta. Nakon što nam se obratila čitateljica koja navodno nije mogla registrirati automobil jer je informacijski sustav MUP-a bio blokiran, obratili smo se ministarstvu.

– Evidentirane su određene smetnje u internetskom sustavu te stručne službe otklanjaju navedeno. Informacijski sustav pritom nije bio ugrožen i normalno funkcionira – odgovorili su nam iz MUP-a. Je li riječ o napadu virusom Wannacry, nije poznato.

Docent Groš smatra kako Hrvatska nema puno razloga za paniku.

– Što je neka država ovisnija o internetu, to je ugroženija u ovakvim situacijama.

Hrvatska je, što se tiče ovisnosti o internetu, još nerazvijena, ali nikad se ne zna. Potencijalni problem za Hrvatsku je zdravstveni sustav – kaže Groš za 24 sata

Virus Wannacry ne krade podatke nego ih samo zaključa te traži od korisnika da plate otkupninu.

– Podaci ne idu nikamo, sve vrijeme se nalaze na računalu, samo što se šifriraju. Kad korisnik plati, dobije ključ i podaci se odblokiraju – objašnjava naš sugovornik.

Do problema je, kaže, došlo jer postoje pogreške u operativnom sustavu Windows.  Microsoft je objavio zakrpe koje će ispraviti pogreške u sustavu i smanjiti rizik od napada. Potrebno ih je instalirati na sva računala, a posebno ona sa starijom verzijom Windowsa. Uz to, potrebno je instalirati i aktivirati antivirusni program.

– Potrebno je zaštititi se što prije jer, kad se računalo jednom zarazi, antivirus više ne pomaže – zaključuje Groš.

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH