“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

HOĆE LI SE SPOMENIK KULTURE PRETVORITI U CIRKUS ?

Posted by on pro. 11th, 2016 and filed under ĐURĐEVAC, VIJESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Jeste li kad pročitali bajku Carevo novo ruho? Za svaki slučaj ukratko. Radi se o jednome caru koji je želio imati najbolje odijelo. Tom caru su sašili kao prekrasno odijelo, ali poanta je da odjela nije bilo. Najzanimljivije u toj bajci je svakako bio puk i dvorjani, a koji su se svi pravili da vide jedno prekrasno odijelo, a ne istinu da je CAR BIO GOL. U cijeloj toj prekrasnoj priči jedino jedno dijete je glasno viknulo istinu “CAR JE GOL”. Zamislite u cijelom carstvu samo to dijete predstavlja glas savjesti, iskrenosti, ali i neiskvarenosti. U svojoj nevinosti i životu lišenog ambicija povezanih s materijalnim interesima, jedino je koje se usuđuje reći istinu.

Jeste li kad čuli za Đurđevački Stari grad ? Za one koji nisu. To je jedini registrirani spomenik kulturne baštine u Đurđevcu. Pretpostavlja se da Stari grad potječe iz 15 stoljeća. Jeste li znali da okoliš Starog grada je zaštićeni prirodni okoliš ? To sve čini gotovo nestvarnu povijesnu, urbanističku i arhitektonsku cjelinu. Grad odnosno utvrda sagrađena je na uzvisini usred močvare. O picokijadi se manje više sve zna. Za one koji neznaju, radi se o tome da su tadašnji stanovnici iz topa ispalili posljednje pile (picok) na Turke i tako su se ovi povukli, jer su mislili, da nema više smisla opsjedati grad. E sad pitaju se mnogi. Kakve veze ima Carevo novo ruho i Stari grad, odnosno naša kulturna baština ?

Deve ! E sad se vjerovatno mnogi pitaju kakve veze imaju deve sa Carevim novim ruhom i kulturnom baštinom, odnosno Starim gradom. U početku i samome mi je bila simpatična ideja da Đurđevac dovodi deve. Te deve prema najavama vlasti su trebale doći na “đurđevačke peske”. Đurđevački peski su ostaci jedine hrvatske pustinje. Ta pustinja se nalazi na istočnom dijelu Grada Đurđevca. Poznata je i kao “Hrvatska sahara”. No danas je jasno da vlast Đurđevca ne dovodi deve na “đurđevačke pijeske”, već u “Stari grad”. Tako u sklopu Starog grada dovezen je pijesak, napravljene su dine, te je postavljena betonsko-armirana ploča na kojoj je smještena nastamba kružnog oblika. Na cijelokupnu podlogu ispred utvrde idu ploče u boji pijeska i promjenit će se kompletni vizualni indentitet Starog grada. Planira se i veliko parkiralište za 1000 automobila.

Vlast je jednom gluposti promijenila cijeli zaštićeni prirodni okoliš. A gdje su deve? Pa deva nema. Deve su tu trebale biti još u lipnju za Picokijadu, pa su trebale navodno stići u kolovozu, pa 27.11.2016, pa 09.12.2016., ali deve nisu stigle pokraj Starog grada.

Uglavnom od Starog grada je napravljen Cirkus i nešto što nema veze sa povijesti, odnosno nema veze sa ničim, a deva nema. Uništava se povijesna baština, a deva još nema. A gdje su deve? One su u nekom vinogradu. Da dobro ste pročitali-u vinogradu. U nekim zemljama vlast bi morala dati momentalnu ostavku, jer ne samo da je uništena kulturna baština zbog tri deve, a koje i same jadne čame u nekom vinogradu, već se narodu puku daje obećanje na obećanje, a niti jedno nije ispunjeno.

I na kraju da se vratimo početku naše priče i Carevom novom ruhu. Vlast Đurđevca je uništila povijesnu baštinu, napravila Cirkus ili zološki vrt od Starog grada– potpuno mu dođe na isto, a deve zatvorila u neki vinograd pokraj Đurđevca. A puk ili dvorjani – oni se svi prave da ništa ne vide i da se radi o odličnom potezu vlasti. Prave se da ne vide istinu – da nema deva, da se radi o uništenju kulturne baštine i svatko tko vidi istinu drže glupim, baš kao i u bajki Carevo novo ruho. Na kraju postavlja se pitanje treba li ikome u ovoj vladavini laži – istina i poštenje, baš kao i u bajci Carevo novo ruho ?

Dipl. ing Krunoslav Duga, Hrvatska Stranka Reda

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH