“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

HRVATSKA JE OSVOJILA DRUGO ZLATO! Braća Sinković u finišu pomeli Litavce i popeli se na vrh Ol!

Posted by on kol. 11th, 2016 and filed under SPORT, VIJESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

martin i valent sinković -djurok.comNepobjedivi hrvatski dvojac, braća Valent i Martin Sinković od 16.25 love zlato u finalu dvojca na pariće.

KRAJ UTRKE! HRVATSKA JE ZLATNA! BRAĆA SINKOVIĆ JE OSVOJILA ZLATNU MEDALJU!

Fđiniš je naš!!! Hrvatska je krenula snažno i ostavila Litavce na pola dužine čamca!

Na 1.500 metara zaostajemo 0,66 sekundi! Litva je u vodstvu!

Sada je svaki zaveslaj promjena vodstva, čeka nas velika drama!

Na kilometar je Hrvatska prva, Litva zaostaje 0,23!

Tri metra je razlike između hrvatskog i litavskog čamca!

Braća Sinković su prvi na prvom prolazu na 500 metara, Litavci zaostaju 0,87 sekundi!

Krenuli smo sjajno i nakon starta vodimo!

Krenula je utrka!

16.20 – Na stazi se priprema šest čamaca, svakoga časa krenut će utrka u kojoj su Hrvati jasni favorit!

———————————————————————–

Prije četiri godine u Londonu željeli su zlato, osvojili su srebro. Braća Valent i Martin Sinković s Damirom Martinom i Davidom Šainom bili su dio četverca na pariće, koji je dvaput stajao na najvišoj stepenici postolja na svjetskim prvenstvima (2010. i 2013), ali na Igrama su im to mjesto uzeli Nijemci.

Četverac je bio sjajan, ali četvercu se moglo dogoditi da ne bude prvi, dok se polovici tog četverca, onoj koju čine Valent i Martin Sinković, tako nešto – ne događa. Od prve utrke u dvojcu na pariće, od 2014. godine, oni i njihov trener Nikola Bralić znaju samo za jedno – pobjedu.Treća sezona se približava vrhuncu, treća u kojoj braća nisu izgubila niti jednu utrku. Korak po korak približili su se ostvarenju sna, ostala im je još samo jedna, ali najvažnija utrka – finale Olimpijskih igara, u kojoj ih zanima samo jedno – samo zlato.

– Naravno da ne bih bio zadovoljan ni s kojom drugom medaljom, samo sa zlatom. Kad već nismo izgubili tri godine, zašto bismo sad? – mirno će Valent Sinković.

Psihološka prednost

Naravno da ne bi bili zadovoljni ni s čim osim sa zlatom, postoje trenuci u karijerama nekih sportaša kad je to jednostavno tako – sve osim zlata je premalo. I bilo bi iznenađenje, za sve, za nas koji navijamo ispred televizora, za sve njihove suparnike, kad ne bi bili zlatni.

– To što smo nepobijeđeni dosad sigurno nam je psihološka prednost u odnosu na ostale i to mislimo iskoristiti.

Iako su im se ostali približili. U kvalifikacijama, u kojima su vjetar i valovi divljali, ostavili su suparnike daleko iza sebe. I to bez obzira na to što je Valentu u jednom trenutku ispalo veslo iz ruke. U polufinalu je bilo mirnije, i zrak i voda, ali utrka je bila puno uzbudljivija i prvi puta nakon dugo vremena braća su osjetila kako je kad ih netko pritisne i ne mogu iz svoje ugodne pozicije daleko na čelu promatrati kako se oni iza njih “tuku” međusobno.

– Bilo je naporno i bili smo dosta umorni nakon utrke – priznanje Valent, ali…

– Odmorili smo se i sve je u redu, maksimalno smo spremni. Istina je da su nas dosta stisnuli, ali to je i normalno jer u igri je bio ulazak u A finale, za koje se borilo nekoliko čamaca, pa su u toj borbi pritisnuli i nas.

Trener Bralić izjavio je da je to zapravo bilo dobro za vas da vidite da morate ići maksimalno.

– Možda je doista dobro, sad smo “razradili motore”, baš smo organizme pripremili za ono što očekujemo u finalu.

A očekuju sličnu utrku.

– Mislim da će biti borba četiri čamca i udaraj do kraja. Doduše, ako će jako puhati vjetar onda može biti svega, ali ako će biti normalni uvjeti, mislim da će biti tijesna utrka i na posljednjih 500 metara će se obračunavati za medalje.

Upravo je tako nešto Iztok Čop, višestruki osvajač olimpijskih odličja i olimpijski pobjednik upravo u vašoj disciplini, predvidio prije koji tjedan uz savjet vama “samo moraju biti strpljivi i veslati svoje”.

– Čovjek kao da ima iskustvo – našalio se Valent pa ozbiljno nastavio:

– Da, sve se približilo jer svi tempiraju biti najbolji baš za Igre, neki prolaze gotovo neopaženo kroz Svjetski kup, pa čak i neka svjetska prvenstva u četverogodišnjem razdoblju jer im je ovo najbitnije.

Ali blizu ili daleko, zapravo im nije bitno, dok god su oni ti koji prvi prođu kroz cilj.

– Nimalo, nije bitna razlika, nek’ mi svoje napravimo pa bilo to i za centimetar.

Dosadašnji tijek veslačkih natjecanja u Riju obilježio je vjetar, u srijedu ujutro se opet nije moglo veslati, što je značilo da će biti i prilagodbe programa, neizvjesnosti kad će se koja utrka uopće održati, pogotovo što je i prognoza za četvrtak jednaka, “vjetrovito-valovita”.

Smeta li vam to, budi nervozu?

– Recimo da bi nam bilo draže da nema nimalo neizvjesnosti oko satnice jer kod nas se obično sve zna unaprijed i naviknuti smo da je tako, da nema pomicanja utrka. Ali kako je nama, tako je i svima drugima, a mi smo spremni kad god se finale veslalo.

IZVORNO

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH