“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

INSPEKCIJA OBIŠLA 10 DISTRIBUTIVNIH CENTARA, POKVARENO MESO PRONAŠLI U SVIMA: Tone mesa bit će uništene, evo gdje je najgore

Posted by on stu. 22nd, 2016 and filed under GOSPODARSTVO, VIJESTI, ZDRAVLJE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Ivan Tolušić - Đurđevac newsMinistar Tomislav Tolušić otkrio je detalje nove velike akcije pojačanih kontrola mesa. Obišli su deset distributivnih centara, i u svih deset pronašli nepravilnosti, piše 24 sata.

‘Posljednjih dana Ministarstvo poljoprivrede provodi pojačane kontrole mesa. Imali smo redovne kontrole, sad smo ih pojačali. Sve što otkrijemo, javljamo. Javnost to mora znati. Imali smo nedavno tragični slučaj. Prošlog vikenda smo imali akciju. Obišli smo 10 distributivnih centara. U svih 10 smo utvrdili nepravilnosti. U nekoliko su iznimno teški slučajevi. Tone mesa će biti uništene. Kad dobijemo službene nalaze otkrit ćemo točno o kome je riječ. Definitivno imamo problem. Imamo nered na tržištu. Ovako više ne možemo’, rekao je za 24 sata ministar Tomislav Tolušić te dodao kako je situacija najgora na području Dalmacije.

‘Ne kršimo zakon. Postoje procedure i poseban način obavještavanja. Ako je nešto loše pronađeno u proizvodu koji je na tržištu, mi ga moramo povući. Mi obavještavamo naše građane. Imam i ja dvije curice doma. Ne želim da se ikad više ponovi situacija kao ovaj smrtni slučaj nedavno’, rekao je Tolušić , a na pitanje o korupciji kazao je kako ‘korupcije nema’.

‘Moramo svi živjeti jedni s drugima. Proizvođači i trgovci, i prerađivači. Svi u tom lancu moraju shvatiti da su ovisni jedni o drugima. Kontrole nisu previše rigorozne. Mi se fokusiramo na stvari koje su sad primarne. Dokle god bude trebalo, dokle god imamo na tržištu meso ili mlijeko koje nije ispravno, mi ćemo obavljati kontrole ‘, dodaje.

 

Afera sa zdravstveno neispravnom hranom

Kaže kako će se detaljnom provjerom tržišta pokušati riješiti problem. Informacije o zaraženom mesu, jajima i ostalim proizvodima, kaže Tolušić, nisu šokantne, već su prvi put javne te dodaje kako će tako biti i u budućnosti.

Afera sa zdravstveno neispravnom hranom se počela otkrivati nakon što je zbog salmonele u jajima preminuo petogodišnji dječak iz Bregane. Tolušić je odlučio za razliku od svojih prethodnika obavještavati javnost o otkrićima vezano uz zdravstveno neispravnu hranu, piše 24 sata.

Ubrzo je u javnost dospjela informacija da je ove godine salmonela pronađena u čak 67 uzoraka hrane, a javnost o tomu nije znala ništa. Bivši ministar Davor Romić je rekao da nisu obavještavali javnost jer dok je uzorkovanje provedeno, već je istekao rok trajanja i hrana je povučena s tržišta.

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH