“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

Kako bi Most prošao u izbornoj jedinici u kojoj se kandidirao Petrov

Posted by on lip. 3rd, 2016 and filed under POLITIKA, VIJESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Božo Petrov -djurok.comUvjerljiva većina, 57,4 posto birača u najjužnijoj, X. izbornoj jedinici želi prijevremene izbore. Kad bi se parlamentarni izbori održavali danas, HDZ bi u njoj osvojio šest mandata, mandat manje nego što je Domoljubna koalicija osvojila u studenom prošle godine. SDP bi dobio četiri mandata, jednako kao i koalicija Hrvatska raste prije pola godine. Most bi u toj matičnoj izbornoj jedinci Bože Petrova usprkos laganom padu podrške ipak zadržao tri mandata, dok bi Živi zid osvojio jedan mandat. Pokazuje to istraživanje koje je po narudžbi RTL-a na uzorku od 700 ispitanika 26. i 27. svibnja provela agencija Promocija Plus. Deseta izborna jedinica, podsjećamo, obuhvaća najveći dio Splitsko-dalmatinske županije i cijelu Dubrovačko-neretvansku.

Testiranje pojedinačne popularnosti stranaka izraženo u pstocima pokazuje da bi HDZ na hrvatskom jugu danas dobio 28,3 posto glasova, SDP 22,5 posto, Most 15,8 posto (u studenom 2015. osvojio je 18,44 posto), dok bi za Živi zid zaokružilo 7,9 posto birača, što je znatan rast u odnosu na prošlu godinu kad je Sinčićeva stranka dobila samo 2,82 posto glasova.

rrrDuboko ispod praga

Ostale stranke bi u samostalnom nastupu ostale duboko ispod izbornog praga: HSP AS dobio bi 2,6 posto glasova, a HNS svega 2,3 posto.

Birači hrvatskog juga gorljiviji su u želji da se kriza vlasti kojoj svjedočimo razriješi na prijevremenim izborima nego građani u ostalim dijelovima Hrvatske. Što skorije izbore u toj izbornoj jedinici želi pet posto ispitanika više nego, primjerice, u susjednoj IX. izbornoj jedinici koja obuhvaća Šibensko-kninsku, Zadarsku i Ličko-senjsku županiju. I u X. izbornoj jedinici prijevremene izbore najsnažnije priželjkuju simpatizeri Živog zida, njih 93 posto, te 89 posto birača SDP-a. Zanimljivo je, međutim, da na jugu izrazito visok postotak birača HSS-a, čak 89 posto, također želi izvanredne izbore. Najmanje potrebe za prijevremenim izborima imaju birači HDZ-a – samo njih četvrtina te birači desničarskog HSP-a AS, čijoj je stranci Tomislav Karamarko u sadašnjem sazivu Sabora osigurao tri mandata.

bb

Gubitak birača

Za razliku od ostalih dijelova Hrvatske u kojima se podrška Mostu istopila za polovicu, u X. izbornoj jedinici, u čijem su sastavu Metković i Omiš, Petrovljeva lista bilježi tek blaži pad podrške od 3,36%. Zanimljivo je također da na hrvatskom jugu visok postotak birača Mosta, čak 70 posto, želi raspisivanje prijevremenih izbora, dok su, primjerice, u susjednoj IX. izbornoj jedinci birači Mosta podijeljeni: polovica ih želi izvanredne izbore, a polovica ne.

Istraživanje također pokazuje da je uvjerljiva većina birača Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste (više od 70 posto) u proteklih pola godina ostala dosljedna izboru iz studenoga prošle godine.

Most i u X. izbornoj jedinici ima bitno nestabilnije biračko tijelo od ostalih stranaka i koalicija: svega 42 posto birača Mosta koji su listu Bože Petrova zaokružili u studenom prošle godine učinilo bi to i danas, 18,5 posto nekadašnjih birača Mosta danas bi glasovalo za Živi zid, dok bi ih 9,3 posto danas glas dalo SDP-u. Most u ovoj izbornoj jedinici, međutim, i gubi i preotima birače drugima: 7 posto onih koji su lani dali glas Domoljubnoj koaliciji danas bi zaokružili Most, isto bi učinilo i 7 posto bivših Sinčićevih birača te 5 posto bivših birača koalicije Hrvatska raste.

IZVORNO

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH