“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

KARAMARKO PODNIO OSTAVKU! ‘Obećao sam kreirati većinu, nisam uspio i preuzimam odgovornost’

Posted by on lip. 21st, 2016 and filed under POLITIKA, VIJESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Tomislav Karamarko - djurok.com

 – Podnosim ostavku na mjestu predsjednika HDZ-a – kazao je Karamarko na početku obraćanja novinarima.

– Obećao sam stranci da ću uspjeti kreirati političku većinu i nisam uspio te zato preuzimam odgovornost za to. Smatram da će ovo dati novi politički impuls stranci.

U stranci sam praktički od 1989. godine i uvijek sam bio u funkciji svoje domovine. Mislim da će ovo biti novi vjetar u leđima stranke. Jučer nisam dao ostavku zbog tehničkih problema i ovo ne radim zbog ničijeg pritiska.

Koristim priliku da zahvalim svim članovima stranke koji nikad nisu očekivali neke političke sinekure, zahvaljujem i članovima koji su me nedavno izabrali na poziciju šefa stranke, njih 92 000. Zahvaljujem i svim koji su mi pružali podršku i pokušali me na neki način spriječiti da podnesem ostavku.

Bilo je lijepo biti predsjednik stranke, mi smo u ove 4 godine dobili dignitet i još uvijek smo najjača stranka – kazao je Karamarko.

Na pitanje tko ga je najviše razočarao, Karamarko nije dao odgovor.

– Politika je jedan prljavi posao, a ne bi trebao biti. Trebala bi to biti plemenita vještina, ali kompeticija i interesi uvijek postoje. Ponekad me razočaraju odnosi u stranci i u hrvatskom političkom prostoru.

Koga vidite na čelu HDZ-a?

– Ne vidim nikog, ima više kandidata, samo se nadam da će biti izabran po načelu jedan član, jedan glas, kao i što sam ja bio.

Karamarko je također istaknuo kako se povukao u više navrata za dobrobit države:

– Povukao sam se kad je bio uvjet u koaliciji s Mostom da budem premijer pa sam se povukao i kao potpredsjednik Vlade. Ne znam što sam više trebao učiniti za Domovinu.

Karamarko je također istaknuo da nije on krivac za pad Vlade i krizu vlasti:

– Vlada je bila nefunkcionalna. Mene je ljutilo što je HDZ kao najjača stranka ignoriran, što neka važna ministarstva i pozicije nisu pripali nama.

Kako ćete dalje funkcionirati unutar stranke? – bilo je sljedeće pitanje.

– Ja sam zaljubljenik u vlastitu domovinu i kako ću to dalje artikulirati, vidjet ću.

Bojite li se isključivanja iz stranke? – bilo je novo pitanje.

– Ne vidim razloga za to, ja ću biti u dobrim odnosima sa strankom. Jadranka Kosor je npr. isključena jer je u sto intervjua kritizirala stranku te nije poštivala statut HDZ-a.

Na pitanje je li stranka skrenula previše udesno pod njim, Karamarko je odlučno branio svoju politiku:

– Mi smo tom politikom, dobrom politikom, dobili pet izbora. Dok se pobjeđuje, nitko se ne buni. Ja pet godina pobjeđujem i odlazim, a Milanović četiri godine gubi i ostaje. To je politika, ja se ne bunim. Ovo je moja volja.

Mi smo desni centar i naše je biračko tijelo narodnjačko. Mi možemo u strogi centar samo s pravim reformama. Onaj tko će u HDZ-u odstupati od desnog centra taj neće dobro proći na izborima.

Na pitanje odgovornosti predsjedništva stranke za krizu vlasti, Karamrko je kazao da je on prvi  i da je zato preuzeo odgovornost.

Na pitanje s vezama njegove obitelji s MOL-om, Karamarko je ponovio da je to bila verbalna paljba:

– Bili su to napadi, izmišljotine sa svih strana. Ja sam bio za političke pregovore s MOL-om, ja sam bio da se suradnja s Mađarima produži. Bila je to iskonstruirana afera – ja sam čist i mogu svakome pogledati u oči.

Hoće li HDZ opet imati samo jednog kandidata za predsjednika?

– Nadam se da će ih biti više, to bi vjerojatno voljeli i naši članovi.

Na pitanje da li se stignu porovesti izbori po principu “jedan član, jedan glas”, Karamarko smatra da mogu:

– Bilo bi dobro da se ispoštuju demokratski principi sa zadnjih izbora.

Karamrko također smatra da zbog HDZ-a ne postoji ekstremna desnica, jer su oni desnicu okupili pod svoj kišobran – na desni centar. Također je dodao da je ugovor tvrtke njegove žene s tvrkom Josipa Petrovića prekinut prije nego je ušao u vlast te dodao da će pred Upravim sudom dokazati da jeto bila samo iskonstruirana afera.

————————–

10:12 – Press konferencija u HDZ-u kasni 12 minuta.

————————–

9:50 – Oleg Butković je prije ulaska u zgradu novinarima rekao da još treba pričekati sa špekulacijama jer stranka još uvijek ima predsjednika. Nije htio odgovoriti na pitanje je li spreman voditi HDZ te je dodao da je Andrej Plenković samo jedan od kandidata za šefa stranke.

Podsjećamo, jučer je HDZ-ov europarlamentarac  Plenković rekao da je spreman preuzeti poziciju predsjednika stranke, što su poduprli i njegovi kolege iz Europskog parlamenta Davor Ivo Stier, Ivana Maletić i Dubravka Šuica.

————————–

9:35 – Karamarko je stigao u središnjicu stranke, no nije se zaustavljao pred novinarima već je odmah ušao u zgradu, piše N1.

————————–

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko održat će konferenciju za novinare u središnjici stranke u 10 sati.

Sat vremena nakon, u 11 sati, sastaje se predsjedništvo stranke. Predsjedništvo se trebalo sastati u ponedjeljak, no Karamarko je odgodio sjednicu.

Podsjećamo, zadnjih dana u medijima se špekuliralo da će Karamarko podnijeti ostavku na funkciju šefa HDZ-a, što bi se moglo dogoditi upravo danas.

IZVORNO

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH