“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

Most: ‘Nismo dali ultimatum HDZ-u, prvo želimo čuti Oreškovićevu obranu u Saboru’

Posted by on lip. 12th, 2016 and filed under POLITIKA, VIJESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

vlada36-080616Ako HDZ ne pristane na najnoviji uvjet Mosta da izabere novoga prvog potpredsjednika Vlade umjesto Tomislava Karamarka, dvanaest zastupnika Mosta će u utorak u podne potpisati zahtjev Zorana Milanovića za raspuštanje Sabora, doznaje “Slobodna” iz pouzdanih izvora.

Most se, kako nam je rečeno iz izvora bliskih njihovu, vodstvu, uopće ne boji novih izbora.

Dapače, mogu sutra ponovno na birališta uvjereni da će birači honorirati njihovu želju za boljom, pravednijom i sposobnijom hrvatskom vlašću. Žele,međutim, iscrpiti sve politčko-pravne mogućnosti kako građani Hrvatske njih ne bi okrivili za rušenje vlade i izazivanje prijevremenih izbora.

Na tom tragu je i nedavna, pomalo već zaboravljena izjava Bože Petrova, koji je na zahtjev premijera Tihomira Oreškovića pristao povući se iz Vlade ako to učini i Karamarko, premda osobno ne snosi teret nikakve afere.

U međuvremenu se dogodilo mnoštvo političkih obrata, a najnovija je nedoumica izbor Zdravka Marića za Oreškovićeva nasljednika.

Mostovci drže da je riječ o klasičnom spinu, odnosno blefu te da da Tomislav Karamarko, na ovakav način želi samo primiriti pobunjenike u vlastitim redovima, ali i privući nekog neodlučnog zastupnika do željenih 76 ruku.

Nije isključeno da u toj operaciji tipuje i na neke među dvanaestoricom zastupnika Mosta, koji su ostali lojalni Boži Petrovu. Međutim, naš sugovornik iz Mosta ne boji se ovakve mogućnosti, jer je svih dvanaest zastupnika Mosta jedinstveno. Nećemo se ‘prodati’, potvrdili su, uostalom, i na posljednjoj sjednici Sabora sloganom „Obraz nije na prodaju“.

Dobre ankete

Osim na Pupovca i SDSS, HDZ navodno računa i na nekoliko prebjega iz SDP-a, u prvom redu zastupnika, Rajka Ostojića, koji blago rečeno, nije u idiličnim odnosima sa svojim predsjednikom Milanovićem. On bi možda mogao pretrčati u saborski klub bivšeg esdepeovca i prijatelja Milana Bandića, ali to je zasad samo spekulacija.

No, čak i u optimalnom scenariju opoziva premijera Oreškovića i posljedično pada zajedničke vlade HDZ-a i Mosta, nije sigurno da će Domoljubna koalicija sakupiti dovoljno ruku u Saboru za potvrdu svog mandatara Zdravka Marića.

Ako se nakon toga krene u prijevremene izbore, Most se oslanja na ankete koje im i dalje daju dvanaest zastupnika, što je više nego dovoljno da ponovnu budu jezičac na vagi u sastavljanju neke nove Vlade.

Kasno navečer na svom službenom Facebook profilu, Most nezavisnih lista je objavio da nije dao HDZ-u nikakav rok do utorka jer žele dati priliku premijeru da obrani svoju čast u Hrvatskom saboru i pred zastupnicima odgovori na neistinite optužbe navedene u obrazloženju njegova opoziva.

– Očekujemo od HDZ-a da povuče prijedlog opoziva premijera i predloži novog kandidata za potpredsjednika Vlade. Ako HDZ ipak ostvari najavu rušenje premijera i Vlade tada će Most kao jedinu moguću opciju odabrati nove izbore – objavili su navečer Mostovci.

IZVORNO

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH