“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

Može li unuk naslijediti mirovinu djeda partizana?

Posted by on velj. 20th, 2017 and filed under POVIJEST, VIJESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Stati na žulj borcu ili članu njegove obitelji imalo je ozbiljne posljedice još u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, a „boračka penzija“ je značila da je njezin nositelj riješen većine financijskih briga.

Nekadašnji partizani predmetom su rasprava u kojima ih se optužuje da su oni i njihove obitelji paraziti državnog proračuna te da uživaju privilegije kao nitko drugi. Utjecaj su izgubili, no što je s mirovinama?

Kao i tisuće puta do sada viđeno i doživljeno „hrabre i nepobjedive“ horde partizana pod svojim vodstvom zvanim SUBNOR svoju ideologiju nameće Hrvatskom narodu putem prosrpskih medija.

http://www.vecernji.hr/…/moze-li-unuk-naslijediti-mirovinu-…

Ovog puta tematika je bila „BORAČKE PENZIJE“ i pitanje „može li unuk naslijediti mirovinu djeda partizana“. Tekst koji je objavio prosrpski VL navodno je prenesen iz Njemačkog tjednika Deutche Welle..a svoj osvrt dao je njihov najhrabriji predvodnik FRANJO HABULIN predsjednik saveza SUBNORA.

Danas kad nema nikoga pred sobom, kad je i samo neistinita riječ dovoljna. „hrabri“ FRANJO HABULIN Hrvatske domoljube koji razotkrivaju tajne njihovih vječnih mirovine naziva desnom radikalnom inicijativom…dok novinarska pera upitne kvalitete pišu bombastičan članak za koje FRANJO HABULIN nema niti jedan dokaz osim svoje „partizanske“ riječi“ koju je najbolje osjetio nevini Hrvatski narod čije kosti leže razasute diljem bivše Jugoslavije.

Koliko su njihove strukture koje uništavaju Hrvatski narod i ne daju života Hrvatskoj djeci jake, koliko je njihova laž i tajna duboka možda najbolje govori podatak da iako službeno zatraženo od HZMO-a na osnovu podataka koji se vode za sve umirovljenike…za borce NOR-a i pripadnike bivše JNA nije moguće bilo dobiti dobne skupine i visine mirovinskog staža , a upravo kako bi se konačno nakon 25 godina razotkrilo koliko djece posjeduje mirovine svoji djedova.

Ujedno kroz Izvješće HZMO-a imate uvid u broj tih „čudnovatih likova“ kroz godine Hrvatske povijesti pa si uz prosječnu mirovinu od 2.660.58 kn sami možete izračunati kolike je milijarde kuna to koštalo Hrvatsku državu i koliko je oštetilo Hrvatski narod.

Najžalosnija činjenica kojom se vodi FRANJO HABULIN i koju pokušava nametnuti Hrvatskom narodu je pokušaj da svoje „koljače“ nevinog Hrvatskog naroda proglašava stvarateljima Hrvatske…nažalost borci NOR-a i njegovi partizani samo su dio nasljeđa mračne i krvave povijesti Hrvatske Države i Hrvatskog naroda a što je Hrvatski narod mislio o njima i Jugoslaviji kao zajednici naroda je rekao na referendumu 19.05.1991 godine

DA SE PODSJETIMO I DA HRVATSKI NAROD NIKADA NE ZABORAVI ISTINU

1. Mirovine boraca NOR-a preuzete su Ukazom gdje se člankom 1. stavkom 4. definira to preuzimanje dok se kroz članak 6. istog Ukaza nameće teret njihovih mirovina na Državni proračun RH odnosno na teret svih građana RH.

http://narodne- novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1991_10_53_1314.html

2. Mirovine pripadnika bivše JNA dio su iste priče, Ukaza gdje se člankom 1. preuzimaju njihove mirovine da bi se člankom 5. iste sa financijskog tereta federacije stavila u obvezu i teret Državnog proračuna RH.

http://narodne- novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1991_10_53_1315.html

A da je istina kao i nebrojeno puta do sada na strani Hrvatskih domoljuba a ne partizanskih „koljača“ nevinog Hrvatskog naroda objavljujem Vam

– Zahtjev upućen HZMO-u
– Odgovor HZMO-a koji izbjegava dati tražene podatke
– Ponovljeni Zahtjev, temeljem nepotpune dokumentacije ovog puta na višu distancu javne Uprave

Iz svega navedenog svim Hrvatskim domoljubima dajem na volju da sami protumače tko govori istinu a tko laže kao što je lagao i nevinom Hrvatskom narodu na Bleiburgu …..GUIDO HORNIK

Moć nekadašnjih boraca bila je stvarna i politička. Nakon Drugog svjetskog rata zauzimali su vodeće političke i gospodarske funkcije, a formalno su djelovali kroz moćni Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR). Neformalno, njihov se utjecaj protezao na lokalne zajednice u kojima su živjeli i malo tko im se želio zamjerati.

Stati na žulj borcu ili članu njegove obitelji imalo je ozbiljne posljedice još u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, a „boračka penzija“ je značila da je njezin nositelj riješen većine financijskih briga. Borci su, baš kao i današnji branitelji, imali prvenstvo kod stambenog zbrinjavanja, a njihova su djeca u molbama za posao isticala ”partizanski pedigre”, što je malo koja komisija za radne odnose prilikom selekcije kandidata mogla zanemariti.

No nakon Domovinskog rata stvari su se stubokom promijenile pa su nekadašnji partizani izgubili moć. Na leđa im se kolektivno stavio teret palog režima i zločina počinjenih u poraću, a antifašizam koji su zagovarali velikim je dijelom izjednačen s komunizmom. Mirovine su sačuvali, iako su im primanja u nekoliko navrata smanjivana.

U javnosti postoji vjerovanje kako je riječ o enormno velikom novcu, a cijelu stvar su podgrijale desno radikalne inicijative koje su putem javnog servisa lansirale tvrdnju da su boračke mirovine, za razliku od svih drugih mirovina, nasljedne tako da se izravno protežu na braću i sestre, ali i unuke partizana. To je, objasnili su, posljedica preuzimanja saveznih propisa bivše Jugoslavije. U praksi bi to značilo da unuk od djeda može uz stan naslijediti i mirovinu pa smo pravo stanje odlučili provjeriti u Savezu antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABH), sljedniku spomenutog SUBNOR-a, ali i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Stari lavovi postali lovina

„Od posljednjih parlamentarnih izbora krenula je s ekstremno desne strane hajka protiv svega naprednog pa su na red došli i pripadnici Narodnooslobodilačke vojske. Riječ je o obmani javnosti, jer su tvrdnje o prenošenju mirovina na braću, sestre i unuke smiješne. Ono što se događa jest to da nakon smrti umirovljenika njegova supruga može koristiti 70% mirovine. I tu je priči kraj. Moj otac je bio sudionik NOB-a. Njegovu boračku mirovinu je 1992. godine naslijedila moja mati i to je to“, ispričao je za Deutsche Welle Franjo Habulin, predsjednik Saveza.

Podaci s kojima raspolaže govore da je sa zadnjim danom 2016. godine Hrvatska isplaćivala 3155 starosnih mirovina s boračkim dodatkom. Riječ je o ljudima koji su nakon rata radili, ostvarili radni staž – što mnogi zaboravljaju, a koji im je donio malu mirovinu. Ona se dopunjava tim ratnim bonusom. Prosječan iznos takve starosne mirovine iznosi 3.373 kune. Uz njih, navodi naš sugovornik, tu je još i 785 osoba s invalidskim mirovinama s prosjekom mirovine 3145 kuna pa dodaje da su prava smanjivana do te mjere da su invalidima uskraćena i neka pomagala.

Borci koji nisu stekli mirovine svojim radom, zbrinjavani su kroz takozvane opskrbnine u vrijednosti 900 kuna, no one su prije 2 godine ukinute. Riječ je o ljudima koji su pretežno vezani uz krevet pa se sustav za njih pobrinuo kroz Zavod za socijalnu skrb. Njihov se broj kreće oko tisuću.

„Postoji i dio boraca NOB-a koji su u mirovini, ali nisu koristili borački dodatak jer su im mirovine bile dovoljno velike. Takvih je negdje između 1300 i 1400″, objašnjava nam Habulin.

Šire se “bedastoće, laži i obmane” o partizanskim mirovinama

Prema podacima koje nam je dostavio HZMO, Hrvatska je sa zadnjim danom rujna prošle godine isplaćivala 16.320 mirovina temeljem sudjelovanja u Narodnooslobodilačkom ratu (NOR), iako je živućih boraca oko 6300, a samo ih oko 5000 prima boračke mirovine. Preostalih 11 tisuća treba potražiti u kategoriji takozvanih obiteljskih mirovina.

„Riječ je o najnormalnijim obiteljskim mirovinama u kojima supruga nasljeđuje suprugovu mirovinu. Brojni borci oženili su se s mladim ženama koje su naslijedile mirovine. Unuci nemaju pravo na obiteljske mirovine djedova i baka. Realno, problem mirovinskog sustava sigurno nisu mirovine NOR-a“, poručuju nam iz HZMO-a uz dodatak kako u spomenutu kvotu pripadaju i djeca rođena u zbjegu El-Shatt. Ima i nekoliko djece boraca koji su 100 posto invalidi i oni zadržavaju obiteljsku mirovinu.

Borci su poželjni ženici, pokazuju to ove brojke, baš kao što će, sasvim izvjesno, postati i branitelji Domovinskog rata. Franjo Habulin nam pak objašnjava da supruga koja naslijedi boračku mirovinu u prosjeku prima 2.437 kuna. „Kada i ta supruga umre, mirovina prestaje. Nema priče o unucima, braći i sestrama. To je bedastoća, laž i obmana. Ma kakvi! Da se našalim, ti su ljudi u ozbiljnim godinama. Nisu perspektivci. U devedesetim godinama života su i ima ih sve manje i manje. Ide to sad progresivno, svaki dan.”

I ustaše i žandari primaju mirovine

Prema podacima HZMO-a iz listopada 2016., Hrvatska je isplaćivala više od 178.578 mirovina po posebnim propisima u koje, između ostalog, pripadaju umirovljene djelatne vojne osobe, pirotehničari, bivši tajni agenti, saborski zastupnici, akademici, rudari, radnici izloženi azbestu… Među njima je i 7322 pripadnika JNA (prosjek mirovine 3.013 kuna), 3568 bivših političkih zatvorenika (prosjek mirovine 3.573 kuna), 6827 pripadnika HVO-a (prosjek mirovina 2.795 kuna), 72.001 hrvatski branitelj iz Domovinskog rata (prosjek mirovina 5.076 kuna) i 31.904 umirovljenika po općim propisima Zakona o pravima hrvatskih branitelja Domovinskog rata (prosjek mirovina 2.192 kuna).

U dostavljenim podacima pronalazimo i pripadnike takozvane Hrvatske domovinske vojske od 1941. do 1945. godine; njih 7297 s prosječnom mirovinom od 2.276 kuna. „1993. godine su pripadnici vojski NDH proglašeni Hrvatskom domovinskom vojskom. U to spada domobranstvo NDH i režimska Ustaška vojnica te Oružnica NDH, to su bivši žandari”, objašnjava nam Habulin.

„Tada su im zakonskim izmjenama dodijeljene mirovine. Kada korisnik te mirovine umre, mirovina se prenosi na supružnika, ali u iznosu od 80% mirovine. Nemamo problem da su ti ljudi zbrinuti. Oni su realnost i država mora voditi brigu o svojim građanima. Da su zbrinuti kroz socijalnu skrb, mirovina se ne bi mogla prenijeti na supružnika. Nama je jedino neprihvatljivo da se oni zovu Hrvatska domovinska vojska, jer se nikada tako nikada nisu zvali. Sigurno ćemo tražiti da donesu izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju tako da ih se nazove pravim imenom. Nema razloga za lakiranje povijesti. Ona je bila takva kakva je bila”, borbeno najavljuje naš sugovornik.

Ideologija u borbi protiv brojki i činjenica

Takozvane ustaške mirovine više su puta tematizirane u hrvatskim medijima, no nitko ih od političara i građanskih inicijativa nije dovodio u pitanje. Za njihovo je pribavljanje bila potrebna potvrda Hrvatskog državnog arhiva s kojom se je dokazivala pripadnost Poglavnikovom tjelesnom zdrugu, domobranima, ustašama ili oružnicima. Osim Arhiva, tražene potvrde su mogle izdavati i neke udruge čija je vjerodostojnost dovođena pod znak pitanja.

Hrvatska je, prema podacima iz listopada 2016. godine, isplaćivala 23.617 mirovina na temelju sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu, na bilo kojoj strani i u bilo kojoj vojsci. Ukupnih korisnika mirovina je krajem prosinca bilo 1,233.375 pa se teško može reći da njihove mirovine ugrožavaju mirovinski sustav, kako se to ponekad tvrdi u javnosti. U pitanju je svjetonazorski rat na koji preživjeli partizani odgovaraju – nema predaje! „Borci Narodnooslobodilačke vojske neće odustati od svojih prava, jer smo upravo mi stvorili granice Republike Hrvatske“, zaključuje prvi među hrvatskim antifašistima Franjo Habulin.

IZVORNO VL

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH