“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

NOVI MINISTAR BRANITELJA?

Posted by on ožu. 10th, 2016 and filed under BRANITELJI, VIJESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Željko Sačić - djurok-comPoštovani predsjedniče hrvatske vlade,

počašćeni Vašim pozivom kojim iskazujete poštovanje braniteljskim udrugama dajući im priliku predložiti kandidata za časnu dužnost ministra hrvatskih branitelja, odazivamo se Vašem pozivu i s ponosom predlažemo našeg člana, umirovljenog general bojnika Željka Sačića.

Željko Sačić rođen je 19.02.1963.godine u Varaždinu, sada živi u Zagrebu, po zanimanju je diplomirani pravnik, sa znanstvenim stupnjem magistra kaznenopravnih znanosti, umirovljen 2001.godine. Oženjen je i otac je dvoje odrasle djece.

Srednju školu za unutarnje poslove završio je u Zagrebu 1981. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1987. godine kao polaznik studija uz rad. 2000. godine obranio je magistarski rad u sklopu poslijediplomskog studija iz kaznenopravnih znanosti na Pravnom fakultetu u Zagrebu, stekavši znanstveni naziv magistra pravnih znanosti iz područja kaznenopravnih znanosti.

U policijskoj službi proveo je 20-tak godina na raznim radnim mjestima; policajca, kriminalističkog službenika, nastavnika kaznenog i prekršajnog prava u Srednjoj školi za UP-a.

Aktivni je sudionik Domovinskog rata sa ratnim stažem u maksimalnom trajanju od 2156 ratnih dana u borbenom sektoru .

Nakon prvih demokratskih izbora u Republici Hrvatskoj, sredinom 1990 godine dragovoljno se uključuje u obranu suvereniteta i neovisnosti Republike Hrvatske, obnašajući različite zapovjedne dužnosti, od pomoćnika zapovjednika u novoosnovanoj Antiterorističkoj jedinici Sljeme na početku 1991. godine do načelnika Sektora specijalne policije u MUP-u, odnosno ratnog načelnika Stožera Specijalne policije gdje obnaša dužnost zamjenika zapovjednika Specijalne policije MUP-a RH generala Mladena Markača. U tom svojstvu je imao i zapovjedne dužnosti prema više tisuća angažiranih sudionika oslobodilačkih operacija „Bljesak“ i „Oluja“ tijekom 1995. godine.

Ratni put generala Sačića započinje u kolovozu 1990. Godine sudjelovanjem u radu uže radne skupine nastavnika Srednje policijske škole u Zagrebu radi izrade programa edukacije polaznika Tečaja za prve hrvatske redarstvenike. Od 6.veljače 1991. godine dragovoljno prihvaća poziv tadašnjeg zapovjednika ATJ Lučko, gospodina Marka Lukića i preuzima novoustrojenu dužnost pomoćnika zapovjednika Antiterorističke jedinice „Sljeme“. Nakon sudjelovanja u nekoliko značajnih obrambeno oslobodilačkih akcija u tom vremenu (Pakrac, Plitvička Jezera, Slunjska brda, Banovina) te u akcijama naoružavanja hrvatskog naroda i praćenja pokreta neprijateljskih snaga ,po nalogu tadašnjeg pomoćnika ministra MUP-a RH, preuzima dužnost pomoćnika zapovjednika ATJ Lučko. Do travnja 1992. godine sudjelovao je u gotovo svim obrambeno oslobodilačkim akcijama te postrojbe koje su bile od iznimnog i sudbonosnog značaja za opstanak suvereniteta i zaštitu nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske.

Po preuzimanju dužnosti ratnog načelnika Sektora i Stožera specijalne policije MUP-a nastavlja aktivno sudjelovati u Domovinskom ratu sa novoosnovanim postrojbama i skupnim snagama Specijalne policije MUP-a RH.

Pomoćnikom ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske imenovan je 1996. godine odlukom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Prilikom izvršenja najsloženijih ratnih zadaća na području Banovine, sredinom 1991. godine teže je povrijeđen u predjelu noge. U listopadu 1991. godine, za vrijeme trajanja združene akcije hrvatskih oružanih snaga sa svrhom deblokade Grada Vukovara, ispred sela Marinci, Željko Sačić je lakše ranjen u lijevu ruku, kao posljedice eksplozije minobacačke granate u njegovoj blizini. Sredinom 1992. godine na području Zapadne Slavonije, u okviru izvršenja ratnih zadaća zadobio je teže tjelesne povrede vrata i glave. U listopadu 1995. godine prilikom izvršenja najsloženijih zapovjednih dužnosti, višednevnog stožernog izviđanja na području Južnog bojišta u zaleđu Dubrovnika , doživio je srčani udar.

Željko Sačić je sve povjerene mu ratne zadaće izvršavao stručno, odlučno,hrabro,savjesno, požrtvovno i odgovorno, u skladu sa hrvatskim zakonima te normama i običajima međunarodnog ratnog prava, služeći vlastitim primjerom njemu podređenim bojovnicima – pripadnicima Specijalne policije MUP-a RH. O tome svjedoče podatci o ratnim uspjesima i pobjedama Specijalne policije MUP-a RH , pod glavnim zapovjedništvom zapovjednika generala Mladena Markača, ali i provjerljivi podatci o više stotina zarobljenih neprijateljskih vojnika te zbrinutih civila pretežito srpske nacionalnosti, ostavljenih staraca, žena i ranjenih neprijateljskih vojnika na bojišnici tijekom i neposredno nakon borbenih zadaća u kojima je Željko Sačić bio u ulozi ratnog načelnika Stožera specijalne policije ili u ulozi pomoćnika zapovjednika ATJ LUČKO, odnosno u zapovjedništvu skupnih snaga Specijalne policije MUP-a RH.

Tijekom 1993. godine Željko Sačić izvanredno je promaknut u pričuvni vojni čin pukovnika Hrvatske vojske, a 1995. godine u pričuvni čin brigadira Hrvatske vojske te je umirovljen kao hrvatski ratni vojni invalid s 30 postotnim stupnjem tjelesne invalidnosti u činu general bojnika Hrvatske vojske, ujedno i sa najvišim policijskim zvanjem glavni policijski nadzornik odnosno glavni policijski savjetnik.

Zbog ratnih zasluga, uspješnog zapovijedanja i iskazane hrabrosti tijekom Domovinskog obrambenog rata, vrhovni vojni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske i prvi predsjednik Republike Hrvatske dr.Franjo Tuđman odlikovao je Željka Sačića slijedećim odličjima i medaljama : Spomenicom Domovinskog rata, Redom hrvatskog pletera, Redom hrvatskog trolista, Redom Nikola Šubić Zrinski, Redom bana Josipa Jelačića, Redom kneza Branimira, Medaljom „Bljesak“, Medaljom „Oluja“, Medaljom „Vukovar“ te Spomenicom domovinske zahvalnosti.

U dva mandata izabran na demokratski način, tajnim glasovanjem, za predsjednika Udruge veterana Specijalne policije iz Domovinskog rata od 2004.do 2008.godine,čiji je danas počasni predsjednik. Također je član Udruge Hrvatskih branitelja RH kao i Hrvatskog generalskog zbora, u čijem radu sudjeluje kao član Upravnog odbora HGZ-a.

Široj hrvatskoj javnosti poznat je i kao žrtva montiranog političkog procesa u kojemu je potpuno nedužan nepravedno optužen i zatvaran pod lažnom optužnicom za (navodni) ratni zločin počinjen u selu Grubori. Nakon višegodišnjeg sudskog progona i medijske harange (politička) optužnica napokon je odbačena je od strane DORH-a zbog neosnovanosti.

Iako je bio žrtva političkog progona nije se ustručavao podići glas protiv nepravde i progona hrvatskih branitelja, pa aktivno sudjeluje u prosvjedima u organizaciji brojnih braniteljskih udruga, a osobno predvodi dva velika braniteljska prosvjeda u organizaciji naše udruge; u veljači 2011. godine prosvjed za oslobođenje zatočenih hrvatskih branitelja Purde i Marića, kad se na Trgu bana Jelačića u Zagrebu okupilo više od 50 tisuća hrvatskih branitelja i domoljuba. U travnju 2011. godine prosvjed protiv nepravedne prvostupanjske presude Haškog suda generalima Markaču i Gotovini , na kojemu se okupilo više od 80 tisuća ljudi.

Znanstvena karijera Željka Sačića započinje 2000. godine nakon sticanja znanstvenog stupnja magistra kaznenopravnih znanosti, obranom magistarskog rada pred Povjerenstvom Pravnog fakulteta u Zagrebu, pod mentorstvom prof.dr.Davorina Krapca. Autor je desetak znanstveno-stručnih članaka objavljenih u renomiranim hrvatskim i stranim pravno-policijskim časopisima i zbornicima. Isto tako, autor je i monografije o organiziranom kriminalitetu te nekoliko skripti o Kaznenom postupku, a 2001. godine dovršio je i u nakladi Informatora objavio udžbenik o Metodama suzbijanja organiziranog kriminaliteta, za kriminaliste praktičare i studente Visoke policijske škole. Također, aktivno je sudjelovao na mnogim konferencijama INTERPOL-a, EUROPOL-a, kao i domaćih i međunarodnih stručnih simpozija, seminara i znanstveno stručnih skupova pravnika, kriminalista i kriminologa na temu suzbijanja kriminaliteta, posebno organiziranog kriminaliteta i korupcije.

Uvažavajući sve do sada predložene kandidate, vjerujemo kako svojim prijedlogom doprinosimo što većem i kvalitetnijem izboru dužnosnika koji će obnašati najčasniju dužnost u Vladi RH, a to je ministar hrvatskih branitelja. Isto tako, temeljem Vašeg profesionalnog i domoljubnog renomea vjerujemo Vašoj prosudbi i odabiru najboljeg među najboljima.

S poštovanjem,

Predsjedništvo UHB RH

IZVORNO

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH