“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

Od još nepoznatog uzroka uginulo 3,5 tona ribe

Posted by on lip. 20th, 2016 and filed under GOSPODARSTVO, VIJESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

08b88fd407c2f6a229da5a48da305153_LVELIKI POMOR TROFEJNE RIBE U ŠRD „SLAVONAC“ JAKŠIĆ –

Velika financijska šteta i nenadoknadiv gubitak ribe koja je uzgajana preko pet godina za ribolovna natjecanja „Ulovi i pusti“

JAKŠIĆ – Veliko iznenađenje dočekalo je ribiče ŠRD Slavonac kada su primijetili jučer za dopodnevnog ribolova da se sve više ribe diže na površinu i hvata zrak. To se događalo nekada za velikih suša i visokih temperatura ljeti, no onda se znao uzrok. Što se sada dešavalo kad temperature nisu jako visoke, a vode ima i kiše u dovoljnim količinama.

– Odmah smo reagirali i s tri vatrogasne pumpe i jednom traktorskom pumpom odmah počeli ubacivati nove količine vode obogaćene kisikom. To se pokazalo dobro, no oko pet sati predvečer kada smo prestali s upumpavanjem za sat dva počele su se dizati na površinu velike ribe, sve veće od pet kilograma. U toku večeri sakupili smo ih preko 200 komada. Evo jutros još preko 300 komada, sve u prosjeku teške od 7 do 10 kg. To je sigurno preko 3,5 tona ribe – istakao je teško govoreći od velike tuge Mario Pus, predsjednik ŠRD „Slavonac“. Nije se to nikada dešavalo u jakšičkim ribnjacima, kada je i pet riba uginulo za velikih vrućina i malog vodostaja intervenirali bi i dodavali dodatnu vodu, ali nikada nisu imali velikog pomora. U vodi koja dotiče u ribnjak, potok iz kojega se snabdijeva i ribnjak, vodočuvari i ribo čuvari nisu zatekli nikakvog pomora ribe, pa se sumnja da je uzrok pomora slučajno ili namjerno došao samo u tu najveću kazetu ribnjaka.

IMG 2425– Utorak je bio malo veći dotok muljne vode od kiše, ali nismo vidjeli nikakve reakcije, kao i prije kada dođe više mutne vode izazvane većim kišama. Da je u potoku netko pustio pesticide, nama ulazi samo manja količina vode u ribnjak, a na potoku nema naznake uginuća. Zbog toga sumnjamo da nam je netko u ovu najveću kazetu ubacio možda neki otrov ili pesticide. Litra radazina može izazvati ovakav pomor. Druge kazete ponašaju se normalno i nema pomora. Prošlog tjedna u ovu kazetu smo redovno kao i inače zbog pojave algi, ubacili 4 vreće kreča. Jedino ako je on bio zagađen – dodaje predsjednik Pus.

Na ribnjacima su svoje izvide radili ekipa krim policije PU požeško-slavonske te vodopravna inspekcija, a očekivao se i veterinarski inspektor te ekipa za uzimanje uzoraka vode, koja će analizama otkriti točan uzrok ovog pomora ribe. – Po dojavi došle su sve dežurne službe Hrvatskih voda, ribočuvari i inspektor. Pozvana je Služba za zaštitu voda u središnjici u Zagrebu te angažiran IMG 2435ovlašteni laboratorij za analizu vode. Analiza se obavlja i rezultati će pokazati jer za sada nema zaključka što bi to moglo biti – rekao je Ivan Budimir, državni vodopravni inspektor.

– Do sada smo iz ribnjaka izvadili 400 komada šarana, 80 kom amura, 42 štuke, 66 tolstolobika, 8 somova i nešto smuđa. Prosjek težine ribe je od 8 do 10 kg jer to je bila trofejna riba. Kupljena je kao velika i pet godina je uzgajamo u ovom ribnjaku. Ona se uzgaja za sportski ribolov „ulovi i pusti“ po čemu je ova tabla bila poznata. Time je šteta nemjerljiva – kaže Đuro Makarević, predsjednik Ribolovnog saveza Požeško-slavonske županije. Da se šteta cijeni samo po kilaži ribe ona doseže i 100 tisuća kuna, no šteta je veća jer ovaj poznati ribnjak po sportskom ribolovu ostao je bez ribe pa i nekoliko godina bez atraktivnih natjecanja, šaranskih kupova i dr.

Tekst/foto: Vladimir Protić

Galerija slika

 

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH