“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

OVO ĆE UTJECATI NA TISUĆE HRVATA: Njemačka priprema sasvim novi financijski plan, štedjet će na djeci useljenika

Posted by on velj. 20th, 2017 and filed under GOSPODARSTVO, POLITIKA, VIJESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Njemačka ima u planu prilagoditi visinu dječjeg doplatka za djecu stranaca koja za razliku od roditelja ne žive u Njemačkoj, već u inozemstvu (uglavnom u zemlji podrijetla) na stvarne troškove života u zemlji u kojoj djeca žive, potvrdila je u petak glasnogoornica Saveznog ministarstva financija u Berlinu.

Kako navodi, prijedlog odgovarajućeg zakonskog teksta nalazi se u ranoj fazi pripreme. Istovremeno, Njemačka pregovara s Europskom komisijom jer će konačnu odluka o ovon pitanju donijeti Bruxelles, prenosi Deutsche Welle.

Hrvati će biti pogođeni ako prijedlog prođe

Tim rezanjem izdataka najviše bi bili pogođeni građani Poljske, Rumunjske, Bugarske te Hrvatske. Broj njihove djece koja trenutno ne žive u Njemačkoj iznosi 185 tisuća, navodi njemačko Ministarstvo financija.

U slučaju uvođenja novih pravila, Njemačka bi godišnje uštedjela oko 159 milijuna eura. Trenutno se polazi od toga da bi se mjesečni doplatak jednostavno prepolovio – umjesto 192 eura mjesečno on bi iznosio 96 eura.

Inicijativu je prošle godine pokrenuo bivši ministar gospodarstva Sigmar Gabriel (SPD) koji je tako htio spriječiti manipulacije od strane stranaca. Taj je plan podržala i ministrica rada i socijalne skrbi Andrea Nahles (SPD) te dodala kako uvođenje novih pravila ‘ne može biti jednostarana stvar neke države’, odnosno da se odluka može donijeti na razini Europske unije.

Diskriminatoran prijedlog

Prema važećim pravilima EU, rezanje dječjeg doplatka ne bi bilo dozvoljeno jer bi se na taj način strance iz EU diskriminiralo u odnosu na ‘domaće’ građane. Protiv takvih vladinih planova oporba je već žestoko protestirala.

Zamjenik šefa kluba zastupnika Ljevice Jan Korte saveznoj je vladi predbacio ‘čistokrvni desni populizam’ te naglasio kako ljudi koji rade i plaćaju porez u Njemačkoj imaju pravo i na dječji doplatak, neovisno o tome gdje djeca žive.

Trenutno dječji doplatak iz Njemačke prima 87.000 djece koja žive u Poljskoj, oko 15.000 djece iz Rumunjske, nešto manje od 12.000 iz Hrvatske i oko 5.500 djece iz Bugarske.

IZVORNO

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH