“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

Pokreće se postupak protiv Tomislava Karamarka

Posted by on svi. 18th, 2016 and filed under POLITIKA, VIJESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

karamarko djurok.comZAGREB – Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u srijedu pokrenuti postupak u predmetu prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka kako bi utvrdilo nalazi li se u sukobu interesa zbog poslovnog odnosa između njegove supruge Ane i njegova prijatelja Josipa Petrovića, savjetnika mađarske naftne kompanije MOL.

Odluka u predmetu Tomislava Karamarka bit će objavljena na nekoj od sljedecih sjednica nakon što Povjerenstvo utvrdi je li taj dužnosnik povrijedio odredbe zakona o sprječavanju sukoba interesa ili načela.

Povjerenstvo će pritom ispitati je li Karamarko sudjelovao u bilo kakvom donošenju odluka vezano uz arbitražu koja se vodi između Hrvatske i Mola, može li ga to u buduće dovesti u sukob interesa i je li se propustio deklarirati o tom poslovnom odnosu.

Prije odluke Karamarko se pred članovima Povjerenstva može očitovati o tom slučaju, a očitovanje će se zatražiti i od Petrovića, rekao je član povjerenstva koji vodi predmet Davorin Ivanjek.

Postupak protiv dužnosnika temeljem prijave Povjerenstvo može pokrenuti, dok je temeljem zahtjeva dužnosnika kao i u Karamarkovom slučaju dužno pokrenuti postupak.

Povjerenstvo prvo donosi odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka, a zatim na nekoj od sljedećih sjednica nakon što prouči predmet donosi odluku.

Karamarko je dan uoči sjednice Povjerenstva objavio na facebooku kako je zahtjev podnio osobno pa je Povjerenstvo prema Zakonu obvezno pokrenuti ovaj postupak. Nadam se da će svoju odluku donijeti što prije, napisao je Karamarko.

Zahtjev Povjernestvu Karamarko je podnio pošto je tjednik Nacional nedavno objavio ugovor između tvrtke u vlasništvu Karamarkove supruge Ane Šarić Karamarko i tvrtke lobista mađarskog MOL-a Josipa Petrovića. U ugovoru stoji da je Petrović za usluge savjetovanja i medijskih analiza u razdoblju nakon dolaska Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska na vlast, tvrtki njegove supruge, tadašnje partnerice, isplatio najmanje 60 tisuća eura, odnosno nešto manje od pola milijuna kuna.

Karamarkova supruga izjavila je tada da je ugovor raskinula prije nekoliko mjeseci kada je bilo izvjesno da će Karamarko postati član nove Vlade.

Karamarko se pak povukao iz donosenja odluka oko Mola.

Između Hrvatske i mađarskoga MOL-a se vode dva procesa arbitraže oko upravljačkih prava u Ini.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ranije je najavio kako će njegova stranka u srijedu u Saboru zatražiti da se pokrene postupak opoziva prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, kojega proziva da je interes MOL-a stavio ispred interesa Hrvatske.

IZVORNO

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH