“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

Političarima koji zarađuju 15.000 kuna plaćamo jeftine ručkove kao da su socijalni

Posted by on pro. 2nd, 2016 and filed under POLITIKA, VIJESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Sabor - Đurđevac newsIAKO iz državnog ureda koji vodi Vladin i saborski restoran tvrde da posluju “na nuli”, odnosno da im prihodi pokriju troškove 38 zaposlenika, to nam nisu uspjeli potkrijepiti brojkama. Zagrebački ugostitelj s kojim je razgovarao Index tvrdi kako nema šanse da s takvim niskim cijenama uspijevaju pokriti troškove 38 zaposlenih.

Oni jedu jeftinije, a gubitke restorana pokrivate vi

Uostalom, kada smo sami usporedili iznos iz proračuna koji odlazi na zaposlene u Vladinom i saborskom restoranu i šture brojke koje smo dobili, jasno je da političari koji imaju plaću od petnaestak tisuća kuna imaju i dodatni privilegij jeftinih obroka, toliko jeftinih da ne pokriju ni troškove restorana. Ukratko – vi pokrivate gubitke restorana da bi se odlično plaćeni političari mogli jeftino hraniti.

Da bi saborski zastupnici, dužnosnici Vlade i ostali gosti restorana u zgradama na zagrebačkom Markovu trgu imali mogućnost ručati za dvadesetak kuna, na samo nekoliko koraka od svojih radnih mjesta, svakodnevno brine vojska od 38 namještenika i službenika Ureda za opće poslove Hrvatskoga sabora i Vlade RH (u nastavku teksta: Ured).

Točnije, da bi restoran u Saboru besprijekorno funkcionirao i dnevno poslužio dvjestotinjak obroka brine 21 zaposlenik, dok je u Vladinom restoranu za iste poslove, ali upola manji broj obroka, zaduženo 17 ljudi. Svi su oni raspoređeni na radna mjesta kuhara, konobara, pomoćnih radnika u kuhinji, voditelja pododsjeka prehrane, administrativnog referenta, voditelj odjeljka kuharstva, voditelj odjeljka posluživanja…

Lani je samo na ime plaća i naknada za personal u saborskom restoranu izdvojeno 1.069,870 kuna, dok su namještenici i službenici Ureda angažirani u Vladinom restoranu iz proračuna plaćeni s 854.804 kuna. Ni troškovi održavanja nisu mali – za saborski restoran u to je ime lani potrošeno 142.513 kuna, za onaj u Vladi nešto manje, odnosno 132.622 kune. Znači da samo za plaće i troškove održavanja obaju restorana odlazi oko 2,2 milijuna kuna iz proračuna.

Zagrebački ugostitelj: Nema šanse da su na nuli!

I zagrebački ugostitelji s kojima smo pričali ne slažu u jednome – nema nikakve šanse da je takvo poslovanje financijski održivo, odnosno da Ured ima rezona ‘držati’ takve niske cijene hrane i poslovati bez gubitaka, tim više što su im dobavljači i jednima i drugima više-manje jednaki.

“Restoran kojem sam vlasnik dnevno posluži stotinjak jela, znači, kao ovaj u Vladi. Imamo slične dobavljače i tu razlika u cijeni ne može biti neka velika. Međutim, kod mene u restoranu na tim poslovima radi četvero ljudi, ukupno imam šestero zaposlenih, uključujući voditelja. Nema šanse da s takvim cijenama i s tolikim brojem zaposlenih posluju s nulom,” kazao nam je vlasnik zagrebačkog restorana, čiji su podaci poznati redakciji.

Na pitanje o poslovanju, iz saborske Službe za odnose s javnošću samo će odgovoriti da korisnici državnog proračuna – što Ured jest – “vlastitim prihodima podmiruju rashode nastale obavljanjem posla na tržištu i u tržišnim uvjetima na temelju kojih su prihodi i ostvareni“” te navode članak Zakona o izvršavanju državnog proračuna iz kojeg to proizlazi. prenosi index.hr

U prijevodu, to bi značilo da ne posluju s ciljem stjecanja dobiti te da cijene formiraju tako da financijsku godinu završavaju na nuli. Međutim, odgovor na pitanje o tome kako im je završila protekla poslovna godina, točnije, financijsko izvješće o poslovanju iz kojeg bi proizlazilo da restoran (kao što predviđa Zakon o izvršenju državnog proračuna) “vlastitim prihodima podmiruju rashode nastale obavljanjem posla na tržištu i u tržišnim uvjetima na temelju kojih su prihodi i ostvareni” – nismo dobili.

Dobavljači: Todorić, Vindija…

Kad su u pitanju dobavljači, Ured je s prvim danom desetog mjeseca sklopio ugovore s Vindijom, od koje se nabavljaju mlijeko i mliječni proizvodi, sesvetskom tvrtkom Valipile čiju kupuju piletinu, Franck im prodaje kavu, a kruhom i pecivima dužnosnike i saborske zastupnike snabdijevaju Zagrebačke pekarne Klara.

Sve ostalo dobavljaju im tvrtke u vlasništvu Ivice Todorića: pića Saboru i Vladi prodaje Roto Dinamic d.o.o., a brašno i tjesteninu, vodu za piće u bocama te smrznute proizvode – Žitnjak d.d.

U trenutku prikupljanja informacija za tekst postignut je okvirni sporazum sa Žitnjakom oko prodaje svježeg voća i povrća te raznih prehrambenih proizvoda, dok bi se svježe meso i mesne prerađevine trebale nabavljati od tvrtke Vugrinec d.o.o. iz Kraja Gornjeg. Kad je, pak, u pitanju svježa riba – dobavljač je poduzeće iz Karlovca, Meduza d.o.o.

Inače, u restoranu Vlade kava s mlijekom za kunu je jeftinija od onog u Saboru (u Vladi je 3,5 kune, u Saboru 4,5). No, kad su obroci u pitanju, Sabor je jeftiniji. Dnevni obrok u Vladinom restoranu je 18 kuna, juha pet, baš kao i desert. U saborskom restoranu, pak, glavno jelo s prilogom stoji 15 kuna, juha četiri, salata tri, a desert četiri.  prenosi index.hr

Zgodan detalj oko kojeg se čude i neki političari je u tome što su ugostiteljstva u Saboru i Vladi – izuzeta iz fiskalizacije. Ni jednome od naših sugovornika iz redova ugostitelja nije najjasnije zašto je tome tako. Formalno objašnjenje glasi da je Ured prema klasifikaciji djelatnosti razvrstan u opću djelatnost javne uprave, nije obveznik poreza na dobit te se stoga na njega ne primjenjuju odredbe Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Nakon tjedana natezanja – stigao nam je odgovor

Nakon višekratnog cjepidlačenja i prepiski u trajanju skoro dva mjeseca, uspjeli smo od saborske Službe za odnose s javnošću ipak dobiti neke, djelomične odgovore.

Naime, višestruko smo tražili podatke o poslovanju za prošlu godinu, bilancu, međutim najbliže tome što su nam poslali su sljedeće rečenice: “Ukupni rashodi za nabavku artikala za restoran u zgradi Hrvatskoga sabora za 2015. godinu iznosili su 1.232.883,76 kn. Vlastiti prihod u navedenom periodu za restoran u zgradi Hrvatskoga sabora uplaćen u Državni proračun iznosi 1.283.782,36 kn.”.

Iz tog iščitavamo točno koliki je prihod, međutim ne i koliki je ukupni rashod – tu je navedeno samo koliki su bili rashodi za nabavku artikala. U odgovoru su zaboravili samo na jednu “sitnicu”, činjenicu da se iz proračuna za troškove plaća i održavanja restorana izdvaja 2,2 milijuna kuna.

Drugim riječima, cijene u restoranima su našim političarima toliko niske da ne uspijevaju pokriti troškove poslovanja. Porezni obveznici, ljudima koji zarađuju petnaestak tisuća kuna, subvenicioniraju hranu, kao da su socijalni slučajevi.

 Izvor: index.hr/foto: Dalibor Urukalović

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH