“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

Pratite na našem portalu, premijer OREŠKOVIĆ DANAS U 10:30 OTKRIVA ŠTO DONOSI NOVI PRORAČUN

Posted by on velj. 23rd, 2016 and filed under GOSPODARSTVO, POLITIKA, VIJESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Oreskovic
OREŠKOVIĆ DANAS U 10:30 OTKRIVA ŠTO DONOSI NOVI PRORAČUN Premijer i vodeći ekonomisti dolaze na konferenciju koju organizira EPH

 Na današnjoj konferenciji koju organizira EPH premijer Orešković održat će prezentaciju o budžetu koji priprema

NOVO 10:00Damir Vanđelić iz Adrisa, Miroslav Dragičević iz HTL Horvatha, Krešimir Sever iz Saveza samostalnih sindikata, Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Slavko Linić, bivši ministar financija, Mladen Pejnović, bivši predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Domagoj Milošević iz HDZa,Tomislav Mazal, predsjednik uprave Đure Đakovića među prvim su uzvanicima EPH ove konferencije na kojoj će se raspravljati o sastavljanju proračuna za ovu godinu koji su pristigli u Esplanadu. Uskoro se očekuje dolazak premijera Tihomira Oreškovića koji će se kratko obratiti publici. – Očekujemo da ćemo čuti jasnije konture državnog proračuna i mjere kojima će se rashodi smanjiti za najmanje tri milijarde kuna – rekao nam je Josip Budimir, ekonomski strateg HSLSa.

Mjesec dana nakon što je izabran na mjesto predsjednika Vlade RH, Tihomir Orešković obratit će se hrvatskoj javnosti prezentacijom na konferenciji koju u utorak u zagrebačkom hotelu Esplanade, pod nazivom Proračun zaokreta, organizira EPH u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.

Dan prije, na investicijskom summitu u Londonu, u organizaciji Europske banke za obnovu i razvitak, premijer Orešković već je najavio neke od odrednica ekonomske politike svoje vlade.

Proračun zaokreta

Očekuje se, naravno, da će u prezentaciji u hotelu Esplanade premijer ponuditi još više pojedinosti, da će reći nešto više pojedinosti o fondu veličine od 500 milijuna eura, a za poticanje malih i srednjih poduzeća, te o projektima u infrastrukturi i poljoprivredi koji bi se financirali iz europskih fondova.

Riječ je o idejama koje su korisne već zato što su umirujuće. Tema skupa je ipak proračun, prvi konkretan, neodgodiv zadatak Oreškovićeve vlade. I to još proračun zaokreta. O tome će nakon premijerove prezentacije raspravljati sudionici okruglog stola: guverner HNB-a Boris Vujčić, ministar financija Zdravko Marić, ekonomistica Svjetske banke u Zagrebu Sanja Madžarević-Šujster i predsjednik Hrvatske gospodarske komoreLuka Burilović. Okrugli stol, na kojem će i publika imati prilike doći do riječi, moderirat će iskusni financijski analitičar Velimir Šonje.

U ograničenom vremenu koje mu je na raspolaganju Šonje neće propustiti priliku fokusirati se na ona pitanja o kojima javnost već dulje vrijeme raspravlja, a koja su za proračun ključna. Kreditni rejting, poboljšanje, samo je izvedenica održivog proračuna, no pitanja za ministra financija Marića moraju biti konkretnija. Teško je predvidjeti u kojem će smjeru rasprava krenuti, kao što je teško predvidjeti u kojem će smjeru nastaviti hrvatsko gospodarstvo. No, iz šturog materijala aktivnosti Vlade u prvih mjesec dana neka se pitanja nameću.

Sad kad je održan prvi sastanak s predstavnicima mirovinskih fondova drugog stupa, kad je Vlada otklonila pritisak da ih se preusmjeri u proračun, pitanje je može li ih se bolje iskoristiti, ima li Vlada neke konkretne i izvedive planove. Uostalom, zbog osjećaja da njihovi razvojni potencijali nisu iskorišteni je i nastao pritisak prema njihovu ukidanju. Da bi se to promijenilo, trebalo bi promijeniti i okolnosti u kojima posluju.

Brojna pitanja

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić nedavno je započeo s obrnutim repo aukcijama, u čemu su mnogi vidjeli promjenu monetarne politike. Okrenut je novi list u području suradnje centralne banke i proračuna. Zašto baš sada? I kako se to uklapa u dugoročne planove prihvaćanja eura? Ili se od eura odustalo?

I je li se odustalo od reformi, pita se javnost. Već godinama glavna ekonomistica Svjetske banke podsjeća na to da u administraciji postoje pripremljeni planovi reformi, primjerice u zdravstvu. Koje se reforme planiraju? Ako se ide u rastrećenje rada, kako će se to nadoknaditi? Pitanja je i više nego što se može obraditi. Prvi je korak u utorak u hotelu Esplanade.

IZVOR

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH