“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

PRIJE 25 GODINA Ovako je izgledalo prvo postrojavanje Oružanih snaga RH (video)

Posted by on svi. 28th, 2016 and filed under BRANITELJI, VIJESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

OS RH 1991 - djurok.comPodsjetite se kako je to izgledalo prije 25. godina, kad je Hrvatska dobila svoje prve borbene postrojbe.

Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. Zbor narodne garde bio je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj i preteču Hrvatske vojske.

Povodom 25. obljetnice tog vrlo važnog događaja u novijeoj hrvatskoj povijesti, kontaktirali smo Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, iz kojeg su nam ustupili fotografije prvog postrojavanja oružanih snaga Republike Hrvatske, tog 28. svibnja 1991. godine.

Fotografije možete pogledati u galeriji i prisjetiti se ili (za one mlađe) steći dojam kako je to izgledalo. Oni koji su sudjelovali u tom postrojavanju, prije 25. godina, ističu da su to bili dani ponosa i slave i da su osjećali veliko ushićenje.

Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak prvom hrvatskom Predsjedniku Franji Tuđmanu, pa je i sam čin označio povijesno osnivanje oružanih snaga.

“Vi ste danas položili prisegu i preuzeli veliku i plemenitu obvezu”, rekao je tad gardistima prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

“Nadam se da ćemo demokratskim putem spriječiti one koji nam žele raditi o glavi. Ali, bude li potrebno branit ćemo svi skupa, do posljednjeg, svoju slobodu i suverenost”, dodao je Tuđman.

Ispred predsjednika Tuđmana bili su postrojeni i Združeni odred policije, Mornarička brigada ZNG-a, plave beretke, diverzanti, padobranci i pripadnici motoriziranih, zračnih, te protuoklopnih i protuzračnih jedinica. Također, uz puno simbolike, nazočni su bili i sinjski alkari.

Pripadnicima Oružanih snaga RH-a čestitamo njihov praznik!

 

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH