“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

Prvi stradalnici s đurđevečkog područja. PERO JURIŠA i IVICA KOLAR

Posted by on srp. 6th, 2016 and filed under BRANITELJI, VIJESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Pero Juriša - djurok.com Satnik PERO JURIŠA Rođen je 31. srpnja 1960. godine u Koprivnici – poginuo je na svom prvom terenu Ljubovo u blizini sela Vukova kod Ličkog Osika.  06. srpnja 1991. godine.

 

 

Ivica Kolar - djurok.com Satnik IVICA KOLAR Rođen je 25. prosinca 1962. godine u Koprivnici- poginuo je na svom prvom terenu u Ljubovo u blizini sela Vukova, Lički Osik.  06. srpnja 1991. godine.

 

 

Prošlo je tužnih 25. godina od stradanja naših vitezova s đurđevačkog područja. Jesmo li ih zaboravili ili se samo sjećamo na godišnjicu? Samo mrtvi su vidjeli kraj rata!

U rano jutro 30. lipnja 1991. neprijatelj se odlucuje napasti stožer Crnih mambi zatvorsku farmu sa okolnih brda. Iako je upotrijebio svo naoružanje napad je odbijen a postrojba je imala nekoliko ranjenih pripadnika. Odbijanje napada pripadnicima postrojbe podiglo je moral jer su vidjeli da mogu uspješno voditi obranu protiv nadmocnijeg neprijatelja te se odlucuju na izviđanja i nocne zasjede prema Titovoj Korenici. Kasnije kao odgovor na cesti prema Gospicu neprijatelj priprema svoju zasjedu za pripadnike mambi u kojoj ginu Ivica Kolar i Pero Juriša a ranjeno je pet pripadnika postrojbe među kojima i sam zapovjednik postrojbe Mato Obradovic. Vidjevši što se događa brzom reakcijom pojacanja sa Ljubova zasjeda je razbijena a okruženi vojnici spašeni.

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH