“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

RASKRINKAN LAŽNI BRANITELJ Dobio batine pa smuljao da je ranjen i obolio od PTSP-a

Posted by on lip. 23rd, 2016 and filed under BRANITELJI, VIJESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

branitelj - djurok.comOpćinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1964.) koji je stekao status hrvatskog ratnog vojnog invalida Domovinskog rata na osnovu lažne dokumentacije.

Neimenovani je gospodin time počinio kazneno djelo prijevare iz članka 236. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona/11, stoji na stranicama DORH-a.

Okrivljeniku se stavlja na teret da je od 28. prosinca 2005. do 30. rujna 2015. na području Splitsko-dalmatinske županije, u nakani da se neosnovano znatno materijalno okoristi, uredu državne uprave podnio zahtjev za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida Domovinskog rata s osnova ozljede glave i leđa, te bolesti posttraumatskog poremećaja lažno prikazujući da je 23. studenog 1991. na južnom bojištu kao pripadnik jedne postrojbe uslijed neprijateljskog granatiranja zadobio ozljede glave i kralježnice, iako je znao da to nije istina.

Činjenica je da je ozljede okrivljenik zadobio u tučnjavi, a zahtjevu za izdavanje potvrde o okolnostima stradavanja priložio je neistiniti sažeti ratni životopis dragovoljca od 16. rujna 2004., neistinitu potvrdu o stradavanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske od 16. siječnja 2006. i neistiniti Prijepis nalaza iz protokola Hitnog kirurškog prijema Klinike za kirurgiju Kliničke bolnice Split od 16. siječnja 2006. u kojima se navodi da je 21. studenog 1991. kao vojnik zadobio ozljede glave i kralježnice na južnom bojištu, iako svjestan da to nije istina.

Službenici nadležne uprave za obranu donijeli su rješenje kojim je okrivljeniku izdana potvrda o stradavanju hrvatskog branitelja, koju je zajedno s navedenom neistinitom dokumentacijom okrivljenik predao kao dokaze u spis nadležnog ureda državne uprave u postupku priznavanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata.

Na temelju te dokumentacije ured državne uprave donio je rješenje od 7. studenog 2006. kojim se okrivljeniku priznaje status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata X. skupine sa 20 posto oštećenja organizma s pravom na osobnu invalidninu u iznosu od 114,75 kuna mjesečno.

Također je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Područna služba u Zagrebu, donio rješenje od 23. rujna 2008. kojim se okrivljeniku priznaje pravo na invalidsku mirovinu u iznosu od 2.731,87 kuna mjesečno.

Okrivljenom je u razdoblju od 2007. do 2015. godine isplaćeno 13.731,35 kuna osobne invalidnine te 107.829,71 kuna invalidske mirovine. Time je u ukupnom iznosu od 121.561,06 kuna oštetio Državni proračun Republike Hrvatske.

IZVORNO

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH