“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

Reagiranje UHB RH na vandalizam: OVAKO SE NISMO PONAŠALI NITI U RATU!

Posted by on lip. 18th, 2016 and filed under SPORT, VIJESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

baklje-na-utakmici-ceska-hrvatska-6aff7fa3f4eac11ec5cd55ad60ebdda6_view_articleNekad se govorilo „Brat uz brata, Hrvat do Hrvata“. Jutro je pametnije, ali nakon prospavane noći, ništa pametnije se ne može reči. Osim, šaka jada poslala je svijetu ružnu sliku, sliku Hrvatske. Onakve kakve se u ovom trenu nalazi. U sveopćem kaosu. Tako da svakojake razdiobe, manipuliranja, politička izigravanja dovode do eskalacije situacije, koja graniće s takvom dozom mržnje, ali i još više, zlodjela koja su mogla odnjeti živote ljudi koji su u miru došli bodriti ili Hrvatsku ili Češku reprezentaciju, stoga i osuđujemo ovaj događaj.

Nije se prezalo, nakon izbaćene kanonade bengalki, da se vatrogascu pod noge baci topovski udar, što bi mogli okarakterizirati kao pokušaj ubojstva. Pa kad smo već gore spomenuli uzrećicu, to nije bio Hrvat uz Hrvata, već suprotno, Hrvat protiv Hrvata. Ne da se divim, već se čudim tolikoj hrabrosti nekolicini hrvatskih reprezentativaca koji su otišli na poprište i molili da se situacija smiria, a time i sebe izlagali da budu napadnuti, ozlijeđeni ili čak još nešto i gore.

Kada se sustavno godinama u hrvatskom  sportu, ponajviše u nogometu događaju stvari, problemi se guraju pod tepih, stvarju se unutar HNS-a politički klanovi, zarati „Sjever“ i „Jug“, nije za čudo da se dogodi i ovakav nemili događaj kakav su nam sinoć pripremili….e sad treba naći pravi izraz za tu grupu čega i koga, da pokušaju isprovocirati prekid nogometne utakmice. Utakmica koja je jednim djelom, uz neke pogreške struke, bila na strani hrvatske reprezentacije i već skoro ubilježena tri boda, te  osiguran plasman u daljni krug takmičenja. Ovakvim incidentom, ovisimo o milosti i nemilosti UEFA-e, na koji način će nas kazniti, a najgora je sigurno, izbacivanja s EURA 2016. Ma da se to i sad ne dogodi, ma slijedeća i najmanja greška biti će presudna.Mi Hrvati, koji znamo navijati i bez uporabe pirotehnike i bez vulgarnosti, bez tučnjave, plaćamo ceh ove grupice bijednika. Samo jesu li oni bijedni ili oni koji su doveli do ovakve situacije.

Ne bi išli daleko u povijest koliko su hrvatski „navijači“ napravili izgreda na raznim utakmicama, jer trebala bi jedna stranica pisanja o tome. Zar neke osobe, političkog opredijeljenja, te i sami lideri stranaka nisu stalno dolijevali ulje na vatru, pokušajem zabranjivanje pjesme „Lijepa li si“. Što to u njoj ima kako oni kažu nacionalističkog, ali u negativnom kontekstu? Ništa. Čista domoljubna pjesma, koja bi trebala spajati sve hrvatske građane, ali eto ima još uvijek onih kojima srcu nije prirasla ne samo ta pjesma, već bi možda više voljeli pjevati „Od Vardara pa do Triglava“ ili „Jugoslavijo, Jugoslavijo“. Zar takav pristup i način provociranja ne utječe na reakciju, a sve što nije u njihovim ideološkim planovima je ustaštvo.

Pijuni koji su nabacali baklje, topovski udar, a za sada ih je detektirano i uhićeno 28, a kazne zatvora su rigorozne, vjerojatno će za nagodbu i odati nalogodavca svega ovoga. Kako se znalo da će i biti prekid u 86 minuti, s pronađenim planom napada, najavljen incident, što su službe osiguranja radile? Prvenstveno, MUP-ove informacije trebale su biti proslijeđene francuskoj policiji. Činjenica, da su specijalci prije nereda izašli, baš na područja kao označena gdje će biti neredi, koliko je bilo vidljivo nisu reagirali, već bili statisti. Nameće se i pitanje unošenje pirotehnike na stadion, po nekim izjavama čak u kondomima u analnom otvoru, ali kuda s topovskim udarom. Vjerojatno će istraga dati rezultate. Jedino čime možemo biti zadovoljni je, što nije unešena neka jača eksplozivna naprava koja bi nanjela drastičnije posljedice.

Negativan naboj u društvu, još više poduprt medijskom pažnjom dalo nam je ovo što sad imamo. Ružnu sliku Hrvatske, a trebali bi biti sigurna zemlja za turističku sezonu.

U Domovinskom ratu, vodilo nas je zajedništvo, sloga i pomoč jedan drugome, nikakvo ne jedinstvo, ovakvi prizori nanošenja štete nacionalnoj vrsti, nacionalnim interesima građana i domovine. Da smo se ovako ponašali u ratu, nikad ne bi imali slobodnu državu, već bi se međusobno sami poubijali. A sada ne da se pljuje na našu Svetinju, nego graniči s terorističkim atakom.

Od svih meritornih tražimo identificiranje i procesuiranje počinitelja uz najdrastičnije kazne, doživotnom zabranom prilaska bilo kojom vrstom sportskog terena. Da se istraži do kraja, tko je naručio ovaj vandalistički čin, te da ga se također drastično kazni. Vrijeme je da se na hrvatske stadione, sportske terene uvede strožiji režim i kažnjavanje onij koji izazivaju nerede. Prevenstveno mislimo na pravosudne organe. Za ovakove činove, nema uvjetne osude ili opomene.

Oni koji su na ovaj način željeli iskaliti svoje frustracije zbog HNS-a, političkog ili ekonomskog stanja u zemlji, to se ne radi na nogometnim stadionima niti ugrožavanjem sigurnosti drugih ljudi, stoga još jednom tražimo iscrpnu i detaljnju istragu, ne kao u slučaju „Svastika“, vjerojatno da je riješena, možda bi se izbjegao ovaj slučaj.

Kao branitelji, uvijek ćemo podržavati hrvatsku nacionalnu vrstu, jer mi smo se borili i stvarali, da bi oni mogli nastupati na vrhunskim takmičenjima, osvojiti broncu u Francuskoj 1998. godine, ali nećemo niti dozvoliti da se netko igra na ovakav način, da se spriječi da ista ostvari možda i veči uspjeh. Mnogo navijača dalo je živote, a vi koji se igrate šibicama, pripazite da se ne opećete.

PREDSJEDNIK UHB RH
Dražen Šemovčan

Autor: UHB RH/C/PDN

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH