“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

SAD JE JASNO ZAŠTO NEMAMO NOVACA: Čitatelj uhvatio Zagrebačku banku pri krađi poreza?

Posted by on srp. 7th, 2014 and filed under GOSPODARSTVO, VIJESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

račun - djurok.comPitate se tko potkrada Hrvate? Evo odgovora…

Naš čitatelj javio nam se sa šokantnom pričom te nam je poslao fotografiju koja je prema njegovu mišljenju jasan dokaz da banke potkradaju državu. Kako? Vrlo jednostavno. Priča ide ovako. U poslovnicu Zagrebačke banke došao je naš čitatelj i tražio je ispis svih transakcija sa svog bankovnog računa. Oni su mu učinili što je tražio, ali su ga kao naknadu tražili pet kuna za obavljen posao. On je platio pet kuna i za to dobio papir na kojemu jasno piše POTVRDA za plaćanje tog iznosa. Na potvrdi je jasno naznačeno da u cijenu od 5 kuna PDV nije uračunat. Nakon toga, naš čitatelj je uzeo potvrdu i krenuo prema izlazu kada se sjetio one “bez računa se ne računa” i bez obzira na mali iznos, odlučio je zatražiti račun.

Tu je izbio problem jer službenica banke nije shvaćala što će mu račun ako je dobio potvrdu. Nakon malog negodovanja, račun mu je na njegov zahtjev ispostavila. A naš čitatelj je shvatio zašto nije dobio račun sam od sebe nego tek na njegov zahtjev. Naime, prilikom ispostavljanja računa ZABA je od iznosa 5 kuna morala izdvojiti 25 posto poreza državi, pa je njegova osnovica za plaćanje iznosila oko 4 kune, a ne 5 kuna. Čitatelj je zaključio da je u pitanju javna i sasvim normalna krađa poreza jer do sada nikada za slične transakcije nije dobio račun već samo potvrdu kao i većina građana RH. Ako banke ne izdaju račun moguće je i zatajiti porez, zar ne? Naš čitatelj sada je u posjedu i potvrde i računa i to za istu transakciju i ima apsolutan dokaz da je banka prvo odbila izdati račun i to zamjenila potvrdom koja je oslobođena poreza.

Koliko je vas iz banke išetalo samo s potvrdom? Sjećate li se da ste ikada i dobili račun u banci, a ne samo potvrdu? Zahvaljujući našem čitatelju, shvatili smo u čemu je kvaka. Pa oni kradu i to javno.
Pogledajte fotografiju i procijenite sami:

Za objašnjenje o ovom slučaju upitali smo i ZABA-u koja je poslala svoj odgovor, a iz njega je jasno upravo ovo što gore i tvrdimo. Ako uzmete potvrdu PDV ne mora biti plaćen, a ako zatražite račun PDV će biti plaćen. U svom odgovoru jasno ističu kako je manipulacija moguća jer oni mogu činiti što žele, odnosno za istu stvar mogu naplatiti PDV, ali i ne moraju jer im zakon to dozvoljava. Sumirano, oni su priznali da pljačkati mogu ako žele na ovaj način, a prema ovome što se dogodilo našem čitatelju, oni to i čine, na veliko.

“Kako su praktički sve usluge Banke (koje su vezane uz transakcije) oslobođene od PDV-a, pri ispisu potvrde o obavljenoj transakciji se automatski upisuje rečenica napomene o nezaračunatom PDV-u. Međutim, iz tog razloga u slučaju preostalih usluga koje su oporezive a čiji je broj neznatan, Banka sukladno Zakonu o PDV-u dodatno izdaje račun iz kojeg se jasno vidi osnovica i PDV. Banka nema interes da ne iskaže PDV jer bi sukladno zakonskim propisima u tom slučaju obračunala PDV na neto vrijednost usluge čime bi se uvećala konačna cijena usluge klijentu.”

Nadamo se da vam je sada jasno zašto hrvatski državljani nemaju novaca? Pljačkaju ih banke, a mi im to dopuštamo.
NAPOMENA: Uvijek, ali baš uvijek zatražite račun koji vam je zakonom osiguran.

Izvorni članak pročitajte OVDJE

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH