“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

TKO JE PREKRŠIO PRIMIRJE U SIRIJI?

Posted by on velj. 28th, 2016 and filed under Crna kronika, VIJESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

sirija
Jutros su nečiji ratni avioni bombardirali šest gradova na sjeveru države

 

Više od 180 ljudi ubijeno je prvog dana primirja u Siriji, a većina je smrtno stradala u napadu Islamske države (IS) na sjeverni dio zemlje, izvijestio je u nedjelju Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

 

U subotu je u žestokom napadu IS-a na pogranični grad Tel Abyad, pod kontrolom Kurda, i na obližnje gradove i sela ubijeno 70 džihadista, 20 kurdskih boraca i deset civila, objavio je Opservatorij.

U drugim je dijelovima zemlje u pucnjavi i granatiranju smrtno je stradalo 25 civila.

Opservatorij je izvijestio i da su u nedjelju ujutro izvedeni zračni napadi na šest gradova u sjevernoj sirijskoj pokrajini Alepu. Iako sirijski pobunjenici tvrde da su udare izveli ruski vojni zrakoplovi koji podupiru sirijsku vladu, opservatorij je objavio da se još ne može sa sigurnošću reći tko stoji iza njih.

Dužnosnici ruskog ministarstva obrane u nedjelju su izvijestili da je njihov centar za koordinaciju obaviješten o napadu topništvom velikog kalibra na sirijski grad Tel Abijad s turskog teritorija, što je prenio Interfax. Ruska novinska agencija poziva se na centar za koordinaciju koji je objavio da je Rusija kontaktirala američki centar u Amanu kako bi se razjasnilo granatiranje sirijskog teritorija iz Turske.

 

Prekid neprijateljstava, dogovoren u sklopu američkog i ruskog plana, koji je na snagu stupio u petak u ponoć, ne odnosi se na napade na džihadiste Islamske države i pripadnike Fronte al Nusre, Al Kaidina ogranka koji je u petak pozvao na nastavak napada.

Direktor opservatorija Rami Abdulrahman izvijestio je da su neki napadnuti gradovi, među kojima i Daret Aza, pod kontrolom Fronte al Nusre i drugih islamističkih grupa.

U ostalim napadima ciljana su sela i gradovi Kabtan al Džabal, Andan, Hreitan, Kfar Hamra i Ma’aret al Artik. Svi su u zapadnom dijelu pokrajine u kojemu djeluju pobunjenici iz Slobodne sirijske vojske, koji bi se trebali pridržavati dogovora o primirju.

U video zapisima koje je Reutersu poslao pobunjenički zapovjednik vide se dva jutrošnja napada na grad Harbnafseh.

Rusija je u subotu izvijestila da je na jedan dan prekinula sve letove iznad Sirije.

 

Prekid vatre u Siriji prekršen devet puta u 24 sata

Prekid vatre koji je u subotu stupio na snagu u Siriji prekršen je devet puta tijekom zadnja 24 sata, objavila je u nedjelju ruska vojska, procjenjujući da se sporazum o prekidu neprijateljstava globalno poštuje.

“U posljednja 24 sata zabilježeno je devet slučajeva kršenja prekida vatre”, kazao je u priopćenju general Sergej Kuralenko, dužnosnik Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji. “No, ukupno gledajući, prekid vatre u Siriji se provodi”, dodao je.

Glasnogovornik sirijske oporbe izjavio je pak u nedjelju da su prekid neprijateljstava Damask i njegovi saveznici prekršili 15 puta u subotu, prvog dana njegova stupanja na snagu.

“Prorežimske snage prvog dana primirja prekršile su primirje 15 puta, od čega dvaput Hezbolah u Zabadaniju”, zapadno od Damaska, izjavio je glasnogovornik Visokog odbora za pregovore novinarima iz Rijada gdje je sjedište tog tijela koje okuplja glavne političke i oružane skupine sirijske oporbe.

 

IZVOR

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH