“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

Trojica Podravaca među šestorkom osumnjičenom za krijumčarenje duhana

Posted by on pro. 12th, 2016 and filed under Crna kronika, VIJESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Oni su zajedno s graničnim policajcem s prijelaza Macelj i drugim pomagačima osumnjičeni da su sudjelovali u krijumčarenju gotovo 20 tona duhana.

U akciji kodnog naziva Nicotiana uhićeno je šest hrvatskih državljana, među kojima trojica iz Koprivničko-križevačke županije.

Kako piše Podravski list, uhićeni su Franjo Piskor zvan Marijan (44) iz Novog Virja, njegov sin Martin (19) te Vlado Katulić (50) iz Đurđevca.

Oni su zajedno s graničnim policajcem s prijelaza Macelj i drugim pomagačima osumnjičeni da su sudjelovali u krijumčarenju gotovo 20 tona duhana, čime su ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 820.000 kuna.

Nakon što su u četvrtak uhićeni te ispitani u USKOK-u, prema pisanju Podravskog lista, istražni zatvor je određen prvookrivljenom Franji Piskoru, graničnom policajcu Ivanu Merkašu, poduzetniku Željku Ibriksu i Vladi Katuliću.

Sumnja se u počinjenje više kaznenih djela i to zločinačkog udruženja, izbjegavanja carinskog nadzora, počinjenja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, davanja mita, primanja mita i nedozvoljene trgovine.

Samo kriminalističko istraživanje provedeno je na području policijskih postaja koprivničko-križevačke, zagrebačke, Varaždinske te krapinsko-zagorske, a na više lokacija detektirana su ilegalna skladišta trošarinske robe, gotovo 20 tona kilograma duhanskog lista.

Roba je dobavljana preko više država članica Europske unije te su ju tako plasirali na ilegalnom tržištu Republike Hrvatske.

Osnovano se sumnja da su od rujna do prosinca ove godine ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 820.000 kuna. Neplaćanjem trošarina oštetili su državni proračun Republike Hrvatske za iznos od najmanje 10,5 milijuna kuna.

Nakon završetka kriminalističkog istraživanja osumnjičenici su privedeni u pritvorsku jedinicu, a USKOK-u je podnesena kaznena prijava.

Neki od uhićenih poznati su i ranije policije zbog krijumčarenja vozila i veće količine opojnih droga.

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH