“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

USKOK donio rješenje: Provodi se istraga zlouporabe položaja

Posted by on pro. 9th, 2016 and filed under Crna kronika, VIJESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Granični prijelaz - Đurđevac newsUSKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice okrivljenika zbog zlouporabe položaja. Koprivnički kriminalisti mjesecima su radili na razotkrivanju krijumčarenja duhana
USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave koprivničko-križevačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruživanja, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, izbjegavanja carinskog nadzora, trgovanja utjecajem te nedozvoljene trgovine, prenosi DORH.

Sumnja se da su dva okrivljenika od travnja do 7. prosinca 2016., na području Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Slovenije, u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike radi kontinuirane kupovine, prijevoza i krijumčarenja većih količina duhana u listu te njegove prodaje na području Hrvatske.

Novac za kupovinu duhana osigurala su dva okrivljenika. Njegovu kupovinu u Bugarskoj obavio je jedan od njih koji je potom organizirao prijevoz duhana do Slovenije gdje su ga preuzimali i skladištili ostali okrivljeni. Za prijevoz duhana iz Slovenije u Hrvatsku angažirali su i jednu zasad nepoznatu osobu koja je je vozila osigurao preko trgovačkog društva kojeg je osnivač jedan od okrivljenika.

Među njima je i granični policajac iz Krapine koji je radio na GP-u Macel

Potom su se s  policijskim službenikom PGP Macelj dogovorili da će on, za određenu novčanu nagradu, bez kontrole i zaustavljanja na graničnom prijelazu Macelj, propuštati dogovorena vozila natovarena velikim količinama duhana u listu. Nakon toga su organizirali skladištenje, rezanje, pakiranje i prodaju duhana na području Hrvatske.

Okrivljenici su iz Slovenije u Hrvatsku u najmanje osam navrata prokrijumčarili i prodali ukupno najmanje 19,16 tona duhana čime su na ime neplaćenih trošarina proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 10.541.000,00 kuna, a sebi pribavili najmanje 862.000,00 kuna koje su međusobno podijelili.

IZVORNO

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH