“”

“Zakaj nam vele Picoki ...”

UTEG PREMIJERA TIHOMIRA OREŠKOVIĆA – MINISTAR BRANITELJA!

Posted by on ožu. 12th, 2016 and filed under BRANITELJI, VIJESTI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

kandidatiSvijesno ili ne svijesno, premijer Vlade RH, svojim postupkom doveo je u pitanje opstojnost Vlade. Ili drugačije gledano, „prvi“ ministar branitelja u njegovoj Vladi nije dugo trajao, zato je očito oprezan s imenovanjem slijedećeg ministra. Ono što nama nije poznato, je sam premijer i njegovo stajalište i razmišljanje, ali do sada se pokazalo da s oprezom vuče neke poteze. Zaletio se, tj. oni koji su mu predložili Miju Crnoju za ministra branitelja, stoga je sada oprezan koga postaviti na vruču fotelju. Možda je i svijestan činjenice i projekcije proračuna, te manjak za mirovine od 555 milijuna kuna, da bi moglo uzburkati ne samo vodu, već i val nezadovoljstva branitelja, jer točno branitelji ne znaju što ih u budućnosti čeka? Mirovine ostaju iste, ali manjak od 555 milijuna kuna, barem nama običnim braniteljima nije jasno kako će namaći kao uštedu. Smanjenje kojih je to naknada, ukidanje invalidnine ili razdioba mirovine dolazi do svog izražaja, a zbog pritiska EU.

Dok je kroz medije, sustavno, godinama lažno prikazivano bogatsvo hrvatskih branitelja, činjenica da neki imaju velike mirovina, ali nitko nije pogledao pod tepih, što je s onom sirotinjom, kako Milanović kaže, koja je išla u rat, a sada nemaju ni za kruh niti krov nad glavom. Zato i takav stav EU, zbog lažnog prikazivanja materijalnog stanja hrvatskih branitelja. EU to ne može shvatiti, jer od drugog svjetskog rata u Europi nije bilo rata, osim na brdovitom Balkanu. Stoga imamo 150 tisuća oficira JNA u povlaštenoj kategoriji, a svakako su povlašteni, jer vršili su agresiju na Hrvatsku, a sada im ista uzvraća s mirovinama iz državnog proračuna. Povlaštene mirovine ili mirovine po posebnim propisima, prema ZOMO, koji je razdjelio mirovine branitelja na dva dijela, još gorak osjećaj je taj da po koeficijentima, oficiri JNA, partizani vrijede više nego stvaratelji ove države, jer njihov udio u stvaranju države je 0,40, a onih koji su je razarali duplo je veći.

Ministarstvo branitelja, kao HDZ-ovo ministarstvo, u dogovoru unutar Domoljubne koalicije, te otvoreni usmeni natječaj za ministra dovodi Vladu u kriznu situaciju. HDZ ne odustaje od svog glavnog tajnika, Milijana Brkića, no pojavila su se imena koja ipak plijene veliku pozornost i javnosti i hrvatske političke scene. Najviše među njima istiće se zasigurno umirovljeni general, Željko Sačić. Prepistati njegov životopis, treba dosta papira. Svatko od sada nazovi kandidata za ministra branitelja, jer je tako ispalo da je otvoren natječaj za to mjesto, zaslužuje pažnju, ali Sačić ispunjava sve uvjete za ministra, sa svojim kvalitetama, daleko je ispred svih i samog glavnog tajnika HDZ-a, Milijana Brkića. Soga, pošto nema imenovanja, nema odgovora premijera o ministru, povlače potez ucjene ili Brkić ili pada Vlada. No, tu treba pitati i MOST, hoće li podržati Brkića ili Sačića, jer oni traže kompetentnost, a to Sačić zasigurno ima i svojom izobrazbom, svojim životnim i ratnim putem.

Ne podcjenuju se ni ostali „kandidati“, no sada glavobolju imaju i premijer i vodstvo HDZ-a. Kako riješiti ovaj problem? Tražilo se savršenstvo, tražilo se nešto više, e sada kad se pojavilo nekoliko osoba za ministra branitelja, postaje i pitanje kako postupiti, politički ili po izboru premijera? Koga će izdvojiti kao glavnog kandidata, kako će biti glasovanje u Saboru? Mnogo pitanja, a odogovor može biti samo jedan, ministar branitelja je xy!

I dok se donosio proračun boje branitelja nije imao tko štiti. Imenovanjem Đure Glogoškog, rješio bi se problem šatora, ali ne i problem hrvatskih branitelja. Koliko god se on zalagao za nešto, ali u roku 500 dana nije se pomaknulo s mrtve točke, osim što Predrag Matić više nije ministar, ali to je učinjeno demokratskim putem.

Možda u budućnosti bi svakako za Ministarsvo branitelja trebalo pustiti samim braniteljima da biraju osobu koja će ih zastupati, jer ako pamtimo tamo od doba Ivice Pančića to je ministarstvo postalo Ministarstvo branitelja protiv branitelja. Vrijeme je za promjene. Ministarsvo mora biti servis braniteljima.

Obećanje premijera je da će sa svakim porazgovarati, vrijeme teće, ministarstvo vodi Vesna Nađ, čiju smjenu traže prosvjednici na čelu s Đurom Glogoškim, jednim koji bi također htio biti ministar, pristiskom HDZ-a na premijera da ministar bude Milijan Brkić, no hoće li to prihvatiti u Saboru? Karamarko gura Brkića, a po pozivu na razgovor, Orešković je na razgovor do sada pozvao samo Glogoškog. Po kriterijima koji je sam premijer postavio, postavlje se pitanje, ako ima svoju viziju ministarstva ili ministra branitelja, što je tražio od branitelja da se još prijave da ima veći izbor? Borković, Bajan, Šterc, Sačić …..premijeru, vučeš li branitelje za nos, vučeš li braniteljske udruge za nos, vučeš li ove ljude za nos? Ako netko zna problematiku hrvatskih branitelja, onda su to ovi ljudi koji su istaknuti kao mogući ministri. Jedna izjava premijera za Đuru Glogoškog, kako je ustrajan u prosvjedu i traženju pravde, no sjetimo se i 2011. godine, tko je dizao prosvjede po Hrvatskoj? General Sačić s ljudima oko njega, za borbu, za slobodu hrvatskih branitelja, generala, pitanje je, je li njemu to poznato, kad u to vrijeme nije bio u Hrvatskoj ili je bio, ali to nije za njega bila glavna preokupacija.

I dok branitelji čekaju ministra, puno scenarija, puno igara, čija će biti glavna riječ, tko će morati popustiti i na kraju, koga će Hrvatski sabor prihvatiti. Iz jedne obične situacije, napravio se gordijski čvor kojeg treba što prije raspetljati. Kako? Imenovanjem Brkića ili padom Vlade, kako poručuju HDZ-ovci. Da je voda došla do ušiju, primjer je i HVIDRA-e, čije priopćenje ili reagiranje u javnosti nismo vidjeli godinama, a sada otvoreno pismo premijeru, bez naglašavanja tko vodi HVIDRA-u. Zna se.

Kako si je oprezni premijer Tihomir Orešković stavio uteg na leđa s izborom ministra branitelja, sve oči su uprte u tu odluku, održati obećanje ili postupiti po političkoj direktivi. Uglavnom premijeru, imate širok izbor branitelja, ono što ste tražili, koja strana će prevagnuti, nadamo se da će to biti uskoro. Ili slijedi ono, što se po kolularima priča, da slijedi ukidanje Ministarstva branitelja, ali uglavnom, napravili ste cirkus u našem gradu.

P.K.

IZVORNO

SLUŠAJTE BRANITELJSKI RADIO RH